Poznato je dokad će se koristiti covid-putovnice

TZV. COVID-PUTOVNICE koristit će se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne proglasi kraj pandemije covida-19, a moći će ih koristiti i zrakoplovne tvrtke za ukrcavanje putnika na let, izjavio je danas povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.




"Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba", rekao je Reynders u Odboru za građanske slobode Europskog parlamenta, kojem je predstavio prijedlog Komisije o uvođenju covid-putovnica.

Mnoge aviokompanije sad traže negativan test

Reynders je članovima Odbora predstavio prijedlog koji je Komisija objavila sredinom prošlog mjeseca. Digitalne zelene potvrde trebale bi olakšati sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU tijekom pandemije covida-19.

Tzv. covid-putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest.

Reynders je rekao da bi se te potvrde mogle koristiti i za ukrcavanje u zrakoplov. Mnoge kompanije sada traže negativan test za ulazak u zrakoplov.

Povjerenik je rekao kako je cilj da se te potvrde počnu koristiti prije kraja lipnja. Europski parlament trebao bi o toj uredbi glasati na svojoj plenarnoj sjednici od 7. do 10. lipnja.

Share this: