Mađarska ublažava mjere, stopa cijepljenja veća od 40 posto

MAĐARSKI premijer Viktor Orban je rekao da će se dijelovi uslužnih djelatnosti ponovno otvoriti prema rasporedu u subotu jer stopa cijepljenja protiv covida-19 prelazi 40 posto te dodao da će se polako usredotočiti na ekonomski rast koji počinje.




Prema worldometers.info, Mađarska ima najveći kumulativni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa po glavi stanovnika, no treći val epidemije polako se povlači.

Spektar usluga koje će se ponovno otvoriti uključivat će hotele, zatvorene restorane, kazališta, kina, teretane, sportska igrališta, bazene, muzeje, knjižnice i zoološke vrtove, rekao je Orban, potvrđujući ranije planove.

Orban koji je uz kritike Bruxellesa i domaćih političkih protivnika uvezao cjepiva iz Kine i Rusije koja EU još nije odobrio, rekao je za javni radio da u zemlji postoji dovoljno doza da se cijepe svi koji su se prijavili za cijepljenje.

Velik prirast umrlih

"Cjepiva su poput pancirnog prsluka", rekao je premijer za državni radio. "Sad imamo po jedan za svakoga, molim vas, dođite i navucite ga kako virus ne bi imao koga napasti", pozvao je Orban.

Gospodarstvo je trpjelo duboku recesiju cijele 2020. godine, a Orban je rekao da će ustrajati na ekspanzivnom proračunu za 2022. godinu.

Premijer, koji se 2022. suočava sa svojom prvom tijesnom izbornom utrkom otkako je preuzeo vlast prije deset godina, iskoristio je brzo uvođenje cjepiva kako bi pokušao ojačati potporu svoje baze.

U državi od 10 milijuna stanovnika u ožujku je umrlo više od 16.000 ljudi, što je godišnji porast od 40 posto i najviši broj za taj mjesec od smrtonosnog izbijanja gripe 1983. godine, objavio je u petak središnji statistički ured KSH.

Share this: