U Japanu se cijepio mali postotak građana, postrožuju se mjere za Tokio

JAPAN je danas najavio da će u Tokiju povisiti razinu upozorenja za koronavirus kako bi se mogle uvesti oštrije mjere za suzbijanje širenja zaraznije varijante covida-19.



Women wearing Kimono and protective masks walk in Tokyo, Japan (Reuters)

Nakon što se povisi razina upozorenja, guvernerka Tokija će moći odrediti kraće radno vrijeme barova i restorana, zajedno s kaznama za prekršitelje i naknadom za one koji to poštuju. Strože mjere će započeti u ponedjeljak i trajat će do 11. svibnja, piše AP.

Premijer Yoshihide Suga je također povisio razinu upozorenja za Kyoto i otočnu prefekturu Okinawa, gdje također značajno raste broj novih slučajeva koronavirusa.
Cijepio se mali postotak stanovnika

Guvernerka Tokija Yuriko Koike, koja je jučer zatražila od vlade da povisi razinu upozorenja u glavnom gradu, rekla je da je uznemirena nedavnim porastom slučajeva virusa i mogućim utjecajem novih sojeva. Pozvala je stanovnike da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna i da se pridržavaju distance.

Nešto više od milijun građana Japana, odnosno manje od 1% stanovništva, primilo je prvu od dvije doze cjepiva protiv covida-19, a nagli porast broja slučajeva mogao bi uzrokovati daljnje otkazivanje događaja povezanih s Olimpijskim igrama.

U Japanu je sredinom veljače počeo program cijepljenja zdravstvenih radnika. Starije osobe kreću s cijepljenjem od sljedećeg tjedna i cijepit će se sve do kraja lipnja. Ostatak stanovništva vjerojatno će se moći cijepiti u srpnju, što znači da Japan vjerojatno neće postići kolektivni imunitet prije početka Olimpijskih igara u Tokiju 23. srpnja.

Share this: