Turska večeras uvodi prvi potpuni lockdown, evo što je pošlo po zlu

U TURSKOJ večeras kreće prvi potpuni lockdown u toj zemlji. Građani se pripremaju za stroge mjere; ulice su prenatrpane, trgovački centri puni, a gužva je i u prometu.




Neki su pohrlili na glavni autobusni kolodvor kako bi otišli iz Istanbula, dok drugi pokušavaju nagomilati zalihe alkohola usred vijesti o djelomičnoj zabrani kupovine takvih proizvoda.

Nagli porast slučajeva

U istome razdoblju prošle godine, Turska je bila primjer priče o uspjehu u borbi protiv pandemije. Pohvalila ju je čak i Svjetska zdravstvena organizacija. No godinu dana kasnije, ova se zemlja našla među najpogođenijima covidom, s najvećom stopom zaraze u Europi.

Turske vlasti su i dalje ponosne na relativno nizak ukupan broj smrtnih slučajeva (oko 39.000) te smatraju kako je pandemija, zahvaljujući snažnom zdravstvenom sustavu zemlje, još uvijek pod kontrolom. No, nagli porast broja slučajeva je zabrinjavajući.

Prošlog studenog je Turska uvela drugi set mjera ograničenja te je sredinom veljače broj dnevnih slučajeva pao na oko 6000. No čim je vlada u ožujku počela ublažavati mjere, Tursku je pogodio novi val.

Vlasti su stoga početkom travnja ponovno uvele nove mjere, no to više nije bilo dovoljno za zaustavljanje širenja zaraze. Na vrhuncu ovog vala u travnju je bilo više od 60.000 novih infekcija dnevno i više od 300 smrtnih slučajeva.
Što je pošlo po krivom?

Stručnjaci smatraju da su turske vlasti prerano ukinule mjere ograničenja i da nisu dovoljno brzo sprovele program cijepljenja.

Do sada je u Turskoj, koja ima oko 82 milijuna stanovnika, cijepljeno više od 22 milijuna ljudi. Turska je uglavnom koristila kinesko cjepivo Sinovac, uz ponešto doza Pfizerovog cjepiva i ruskog Sputnika.

"Ubrzali smo program cjepiva, koristimo Sinovac, Pfizer-Biontech i Sputnik V", rekao je nedavno ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Stručnjaci također kritiziraju vladajuću stranku predsjednika Recepa Erdogana jer je u ožujku organizirala prepune kongrese, dok su mnoga društvena okupljanja i javni prosvjedi bili zabranjeni.

Znanstvenici također smatraju da su stopu zaraze ubrzali i novi sojevi covida-19, posebno onaj britanski.
Napuštanje grada samo uz službenu dozvolu

Lockdown u Turskoj kreće u četvrtak od 19 sati i traje do 17. svibnja, piše BBC.

Građani će morati boraviti kod kuće, dom će smjeti napuštati samo u slučaju nužne kupovine i hitne medicinske pomoći. Ako će htjeti napustiti grad, morat će za to prvo zatražiti službenu dozvolu.

Škole se zatvaraju, a javni prijevoz uvodi ograničenje kapaciteta. Prodaja alkohola će biti ograničena.

"Europa ulazi u fazu ponovnog otvaranja i mi moramo brzo smanjiti broj slučajeva na manje od 5000 dnevno, kako ne bismo zaostali", kazao je Erdogan.

Prošle godine Turska je zabilježila pad inozemnih posjetitelja za 70%. Turistički sektor se nada kako će lockdown rezultirati smanjenjem broja infekcija i dovesti do ponovnog otvaranja na vrijeme za ljetnu sezonu.

Share this: