Na Olimpijskim igrama u Parizu zbog sigurnosti uvode se posebne “proširene” kamere

Francuski Senat razmatra u utorak i srijedu olimpijski prijedlog zakona koji će posebno odobriti eksperimentiranje s tzv. “proširenim” kamerama, s video-alatima opremljenim algoritmima, radi sigurnosti Olimpijskih igara u Parizu 2024, piše AFP.


“Olimpijske i Paraolimpijske igre uključuju provedbu pojačanih sigurnosnih mjera za određena mjesta. Mnoštvo dotičnih mjesta i očekivana razina sigurnosti čini nužnim optimizirati korištenje unutarnjih sigurnosnih snaga, te pravo na skupljenje i obradu u stvarnom vremenu prikupljenih slika”, stoji u studiji utjecaja Zakona.

Zakon dolazi nekoliko mjeseci nakon fijaska u finalu Lige prvaka krajem svibnja na Stade de Franceu, kada su se gledatelji bez ulaznica probili na stadion, a nakon finala su uslijedile krađe i napadi, pretvorivši finale između Real Madrida i Liverpoola u noćnu moru.

Vlasti zahtijevaju da se osiguraju Olimpijske igre u Parizu, koje će vjerojatno privući 13 milijuna gledatelja, od čega oko 600.000 ljudi za neviđenu ceremoniju otvaranja uz obalu Seine 26. srpnja, korištenjem kamera za otkrivanje sumnjivih kretanja u gomili.

Te posebne kamere bit će postavljene oko ograđenih prostora i u transportu, također će moći detektirati “napuštene predmete” ili čak omogućiti “statističke analize, primjerice prometnih tokova”, navodi se u studiji utjecaja zakona.

Francuzi očekuju da će se testirati za Svjetsko prvenstvo u ragbiju 2023. koje je na rasporedu u Francuskoj od 8. rujna do 28. listopada, no postoje ozbiljna protivljenja, posebice skupina za ljudska prava.

“Ovi novi videoalati mogu dovesti do masovne obrade osobnih podataka, ponekad uključujući osjetljive podatke”, upozorili su amandmanom oporbeni komunisti, koje traži brisanje stečenih podataka, smatrajući da postoji “nerazmjeran napad na zaštitu privatnosti, kao i drugih temeljnih prava i sloboda sudionika predmetnih događaja, kao što je sloboda dolaska, slobode mišljenja i demonstracija”.

Uloženo je čak stotinu amandmana za ovaj Zakon, tvrdi AFP.(Hina)

Share this: