HTZ objavio da je Hrvatska među traženijim odredištima njemačkih turista

Unatoč određenoj zabrinutosti zbog gospodarske situacije, Nijemci ove godine žele putovati, a osim po Njemačkoj najviše žele na Mediteran, pa i u Hrvatsku, koja je među šest najtraženijih inozemnih odredišta, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice s turističkog sajma CMT u Stuttgartu.

Foto:Gettyimages

Taj se međunarodni sajam održava ovog tjedna do 22. siječnja, a hrvatsku turističku ponudu predstavljaju HTZ, turističke tvrtke i destinacije, pri čemu je naglasak na kampingu, koji na sajmu u Stuttgartu ima veliki udjel. Na sajmu je predstavljeno i istraživanje o putovanjima Reiseanalyse njemačkog instituta FUR, prema kojem je gotovo 70 posto Nijemaca voljno putovati jednom ili više puta tijekom ove godine.

"Vrlo detaljna analiza njemačkog turističkog tržišta"

"To je vrlo detaljna analiza njemačkog turističkog tržišta koja daje uvid u trendove za aktualnu godinu, a koji kažu i da među Nijemcima postoji određena zabrinutost gospodarskom situacijom, pa se tako i smanjio postotak onih koji očekuju da će se njihova osobna ekonomska situacija značajnije poboljšati. Ali kada se govori o turizmu, oko 23 posto ispitanika reklo je da planira veću potrošnju za putovanja ove godine", ističe direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio.

Naglašava i da je buking u Njemačkoj u siječnju na pretpandemijskoj razini, što su na sajmu potvrdili i predstavnici turoperatora i drugi. Shodno tome, iz Njemačke se ove godine može očekivati promet sličan pretpandemijskom, a prvo željeno mjesto za putovanja im je Njemačka, zatim Španjolska, Italija, Turska, Austrija, Hrvatska i Grčka.

"Njemačka je najvažnije emitivno tržište za turizam"

"Njemačka je najvažnije emitivno tržište za turizam, s kojeg se tradicionalno ostvaruje najveći turistički promet, pa je tako bilo i u 2022. kada su Nijemci ostvarili najviše, ili gotovo 25 milijuna noćenja, što je više od 23 posto od ukupnih noćenja", kazao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Podaci iz te analize kažu i da će se iz Njemačke ove godine realizirati oko 65 milijuna turističkih putovanja, naspram 71 milijun prije pandemije, a očekuje se da će udjel na Mediteranu biti oko 38 posto.(izvor:Hina)

Share this: