Palača Schönbrunn- VELIKA GALERIJA

 

S dužinom od 43 metra i širinom od gotovo deset metara, Velika galerija bila je idealna kulisa za dvorska događanja. Veličanstveni interijer sa svojom pozlaćenom štukaturom i stropnim freskama predstavlja vrhunac rokoko umjetnosti.

Fotografija: palača Schönbrunn

Velika galerija je svečana dvorana palače i nije samo arhitektonsko središte palače: njezin dekorativni program veliča habsburšku vladavinu pod Marijom Terezijom.


STROPNE FRESKE

U sredini dvorane nalazi se kip Marije Terezije koji prikazuje monarha odjevenu u svoje mađarske krunidbene haljine u dobi od dvadeset tri godine. Iznimne energije, Marija Terezija i danas slovi za jednu od najpopularnijih europskih vladarica.


Naslikao ih je talijanski umjetnik Gregorio Guglielmi, stropne freske slijede značajan program.


U središtu srednje freske na prijestolju su Marija Terezija kao vladarica Habsburške Monarhije i njezin suprug Franz Stephan kao car Svetog Rimskog Carstva. Okruženi su personificiranim vrlinama vladara, uključujući pravdu, milosrđe i velikodušnost. Moderni element unose žanrovski prikazi habsburških krunskih zemalja i njihovih proizvoda koji aludiraju na program reformi koje je pokrenula Marija Terezija na području uprave i gospodarstva.


Zapadna stropna freska simbolizira pax austriaca: u svom zenitu stoji Concordia (Concord), koja omogućuje procvat Krunskih zemalja. Okružena Abundantiom i Paxom (obilje i mir), ona stoji iznad tri boga Ceresa (božanstvo skrbnika poljoprivrede), Bacchusa (bog vinogradarstva) i Merkura (božanstvo skrbnika trgovine). Četvrto božanstvo, Apolon, stoji okruženo personifikacijama umjetnosti i znanosti.


Istočna stropna freska alegorija je vojne moći vojske Marije Terezije. U središtu bog rata Mars galopira nebom na bijelom konju, dok genij upućuje skupinu visokih časnika na zapovjednoj visini Minervi, božici ratovanja. Potonja je istovremeno ustoličena kao zaštitnica iznad animiranog prikaza predavanja na Vojnoj akademiji Marije Terezije, koju je monarh osnovao u Bečkom Novom Mjestu 1752. godine.


Ova je freska stradala od bombe bačene u travnju 1945., u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. Zamijenjena je kopijom koju su naslikali Paul Reckendorfer i Carl Krall 1947./48.


Svjetlost koja pada kroz visoke prozore učinkovito je umnožena ogledalima postavljenim na suprotnom zidu. Zajedno sa stropnim lusterima i zidnim svijećnjacima, svjetlom njihovih svijeća koje se reflektira u poliranim površinama zida, osiguravaju da je ova veličanstvena dvorana okupana svjetlom. Središnji dio dekora su dva velika izrezbarena drvena i pozlaćena lustera, koji su izvorno nosili sedamdeset i dvije svijeće. Struja je u palaču uvedena 1898. godine, kada je dograđen gornji red zidnih svijećnjaka. Od tada je Veliku galeriju osvjetljavalo ukupno 868 žarulja. Tijekom posljednje sveobuhvatne restauracije Velike galerije 2011./2012. godine ugrađen je inovativan sustav koji je ipak u skladu s povijesnim okvirom: LED svjetla u obliku svijeće s integriranim kristalima koji oponašaju treperavu svjetlost svijeća.


Nakon raspada Monarhije Veliku galeriju nastavila je koristiti Republika Austrija kao mjesto za službena državna primanja. U skladu s tim upriličen je prijem nakon potpisivanja Austrijskog državnog ugovora 15. svibnja 1955. u Gornjem dvoru Belvedere.


Najznačajniji službeni događaj koji se dogodio u Velikoj galeriji u međunarodnom kontekstu bio je legendarni susret između američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i sovjetskog premijera Nikite Hruščova 1961. Danas Velika galerija pruža ATMOSFEREN OKVIR ZA KONCERTE I PRIJEMKE.

Share this: