Mađarica nije mađarski kolač

Ne znam je li vas šokirao naslov, no hodajući Budimpeštom i posječujući njihove poznate slastičarne svašta se dozna.

Isto kao i po Francuskoj saznanje  da francuska salata zapravo nije francuska. Eto, ako se uputite u Mađarsku, primjericu u jednu od budimpeštanskih slastičarni (cukrászdakoja će sigurno imati kolača da vam pamet stane, a vi nabrušeni da probate pravu “Mađaricu” – zaboravite, ništa od toga. Jednostavno, taj kolač nije njihov. Niti znaju za njega, niti ga konzumiraju,niti postoji. A “Mađarica” je naš tradicionalni kolač za kojeg na samoj coolinariki imate oko 300 recepata da ne govorim dalje po webu. 300 recepata za kolač od tankih kora i čokoladne kreme!

Dugo nisam ni imao ideju zašto bi mi nazvali kolač “Mađarica”, i to onako, iz čista mira, ničim izazvani. Mislim si i a zašto ne, zašto bi nam trebao razlog da nazovemo kolač “Mađarica”, iako nema veze s ničim što započinje s M/mađar. Ali u međuvremenu samo razvili jednu malu "teoriju", promatrajući kolače koji su u standardnoj ponudi mađarskih slastičarni i pročitavši jedan blog a ovako glasi ta teorija.

U drugoj polovini 19. stoljeća došlo je do procvata slatičarstva u Austro-Ugarskoj Monarhiji. U Budimpešti su posebne zasluge za inovativne recepte dobili Francuz  Emil Gerbeaud čije ime i danas nosi napoznatija slastičarna na Trgu Vörösmartya (Vörösmarty tér) i József C. Dobos. Prvi je postao poznat po žarbo kockama (Zserbó Szelet), a drugi po Doboš torti (Dobostorta). Jezična napomena: torta se i na mađarskom kaže i piše torta. i jedan i drugi kolač u presjeku izgledaju slično i neodoljivo podsjećaju na Mađaricu, pogotovo zbog višebrojnih tankih kora i tamnih krema. 

Žarko kocke za kremu imaju orah i džem, a Doboš torta u kremi ima karamelu i čokoladu kao u Mađarici. 


Oba kolača imaju danas i moderne varijante, pogotovo Žarbo kocka koja ima raznorazne kombinacije krema, pa i čokoladne. Dakle, iako je Mađarica okusom i izgledom drugačiji od jednog i od drugog, izgledom sličniji Žarbo kocki jer se slično režu, dok je Doboš torta viša i ima tvrdi karamel na vrhu, okusom sličniji Doboš torti jer u kremi ima čokoladu, vjerujem da je dobio naziv po uzoru na ta dva kolača. Oni su prije sto godina bili zadnja moda, i nije čudo da smo se prilagodili tadašnjem trendu sa svojom varijantom.

Usporedite sami! 

Share this: