Svjetska turistička organizacija: U svijetu 2022. bilo preko 900 milijuna turista

Međunarodni turistički dolasci bi u 2023. mogli dosegnuti do 95 posto iz 2019. godine, u Europi i na Bliskom istoku i više, no sve će se više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu kao odgovor na izazovnu gospodarsku klimu, prognozira Svjetska turistička organizacija (UNWTO).

PHOTO BY SHUTTERSTOCK


Prema tim prognozama, tijekom 2023. godine slijedi nastavak globalnog oporavka turizma nakon snažnijeg od očekivanog u 2022., ali puno će ovisiti o gospodarskih kretanjima, oporavku putovanja u Aziji i Pacifiku te razvoju situacije u Ukrajini, odnosno stalnoj geopolitičkoj nesigurnosti.

U svijetu 2022. preko 900 milijuna turista, Europa u odnosu na 2019. druga

Unatoč uspješnosti turizma u pojedinim odredištima i regijama, globalno je turizam u 2022. s nešto više od 900 milijuna turista koji su putovali u inozemstvo dvostruko premašio brojke iz 2021., ali i dostigao tek oko 63 posto iz 2019. godine.

I sve regije u svijetu su u odnosu na 2021. ostvarile značajne poraste dolazaka stranih turista, dok je u odnosu na 2019. Bliski istok ostvario najveći porast jer je stranih turista došlo 83 posto u odnosu na stanje prije pandemije.

Europa je po tome na drugom mjestu među svjetskim regijama jer ju je posjetilo gotovo 80 posto turista u odnosu na broj posjeta prije pandemije, tj. 585 milijuna.

Afrika i Amerika dostigle su oko 65 posto posjetitelja prije pandemije, a Azija i Pacifik samo 23 posto, zbog jačanja pandemije uz prateća ograničenja ukidanje kojih je počelo tek posljednjih mjeseci 2022. godine.

Oprezni optimizam za proljeće 2023., ali i raste zbog potražnje iz Kine i SAD-a

Poručujući da nova godina donosi više razloga za optimizam za globalni turizam, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili predviđa i snažnu godinu za taj sektor unatoč izazovima, kao i da ekonomski faktori mogu utjecati na to kako će ljudi putovati, uz očekivanje nastavka snažne potražnje za domaćim i regionalnim putovanjima.

Iz UNWTO-a napominju i kako se i kineski turisti spremaju vratiti, što bi moglo ubrzati globalni i posebno regionalni oporavak turizma nakon nedavnog ukidanja ograničenja putovanja povezanih s covidom-19 u Kini, koja je 2019. bila najveće svjetsko izlazno tržište.

Ipak, za obnovu putovanja iz Kine naglašavaju da će ovisiti i o dostupnosti i cijeni avioputovanja, viznim propisima i ograničenjima vezanim uz covid-19 u odredištima, pri čemu iznose da su do sredine siječnja 32 zemlje uvele posebna ograničenja za putovanja iz Kine, uglavnom u Aziju i Europu.

Istovremeno, snažna potražnja iz SAD-a, potpomognuta jakim američkim dolarom nastavlja se prema svim regijama u svijetu, a najviše prema Europi, čiji bi turizam mogao imati koristi i zbog slabijeg eura u odnosu na dolar.(izvor:Hina)

Share this: