Španjolski turizam snažno raste, broj turista u travnju na pretpandemijskoj razini

Španjolsku je u travnju posjetilo gotovo deset puta više stranih turista nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a njihova potrošnja gotovo je dosegnula pretpandemijsku razinu, pokazali su podaci statističkog ureda.


Foto:Gettyimages/Barcelona


Španjolska je u travnju zabilježila 6.1 milijun turista, u usporedbi sa 629 tisuća u istom prošlogodišnjem razdoblju. Potrošili su 6.9 milijardi eura, oko deset puta više nego 2021. i tek nešto manje nego u istom mjesecu pretpandemijske 2019., izvijestio je INE.

Optimistične prognoze


Gosti su u prosjeku trošili više i ostajali dulje nego prije pandemije, izjavila je ministrica turizma Reyes Maroto. "Na putu smo prema kvalitetnijem i profitabilnijem turističkom modelu", kazala je Maroto izrazivši ujedno nadu da će potrošnja do kraja godine dostići pretpandemijsku razinu.

Optimistična je u prognozama za 2023. godinu. "Naši su izgledi za sljedeću godinu vrlo pozitivni. Rat u Ukrajini i njegove ekonomske posljedice ne utječu na oporavak turizma, ali moramo biti na oprezu", rekla je Maroto.

Prije pandemije covida-19 turistički sektor činio je 12 posto španjolskog BDP-a, ali sredinom 2020. gotovo su ga potpuno blokirala stroga ograničenja međunarodnih putovanja radi suzbijanja koronavirusa. U 2021. počeo se polako oporavljati, paralelno ublažavanju korona-mjera.

Share this: