Hrvatska i Danska dosad su igrale šest puta, evo podsjetnika na te utakmice

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Danske do sada su igrale šest puta, a posebno se pamte dvije velike pobjede hrvatske nacionalne momčadi - na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine te Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996.


Zvonimir Boban i Aljoša Asanović (Foto: AFP)

Prva utakmica između Danske i Hrvatske odigrana je 16. lipnja 1996. u Sheffieldu. Bio je to ogled 2. kola D skupine Eura, a Hrvatska je slavila s 3:0. Susret je obilježio pogodak Davora Šukera u 90. minuti za konačnih 3:0. Bio je to sasvim sigurno jedan od najljepših golova u povijesti hrvatske reprezentacije, čuveni lob preko Petera Schmeichela.

Aljoša Asanović pronašao je legendarnu devetku sjajnom dijagonalnom loptom preko pola terena, a bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza idealno je primio loptu i majstorski je jednim dodirom gurnuo sam sebi u for te je potom napravio potez za pamćenje lobom preko Schmeichela, kojega su u to vrijeme smatrali najboljim vratarom svijeta.

Bio je to Šukerov drugi gol na utakmici nakon što je u 54. minuti realizirao kazneni udarac, a među strijelce se upisao i Zvonimir Boban u 81. minuti.

Šuker im je redovito zabijao

Uslijedile su dvije utakmice u kvalifikacijama za SP 1998. godine u Francuskoj. U prvom susretu u Splitu u ožujku 1987. bilo je 1:1. Povela je Hrvatska golom Davora Šukera u 50. minuti, a izjednačio je Brian Laudrup osam minuta prije kraja susreta uz pomoću vjetra i loše procjene Dražena Ladića.

Uslijedio je uzvrat u Kopenhagenu koji su Danci dobili s 3:1. Domaćin je već u prvom poluvremenu poveo s 3:0. Brian Laudrup je zabio u 16. minuti, njegov brat Michael u 35., a na 3:0 je povisio Miklos Molnar. Šuker je minutu prije kraja samo smanjio na konačnih 3:1.


Hrvatska i Danska su na Poljudu igrale i u veljači 1999. godine. Bio je to prijateljski sraz. Danci su slavili s 1:0, a pogodak odluke zabio je Ebbe Sand u 45. minuti.

Pet godina kasnije Hrvatska je u sklopu priprema za EP 2004. godine u Kopenhagenu igrala utakmicu protiv Danske i slavila s 2:1. Tomo Šokota (27) i Ivica Olić (39) zabili su za Hrvatsku, a u nastavku je smanjio Ebbe Sand (56).

Posljednji susret u Rusiji

Posljednji put Hrvatska i Danska su igrale u osmini finala posljednjeg SP-a u Rusiji. Bila je to prava drama u Nižnjem Novgorodu. Hrvatska je slavila s 3:2 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret završio 1:1. Junak pobjede bio je vratar Danijel Subašić, koji je u raspucavanju obranio tri 11-erca danskim igračima - Eriksenu, Schoeneu i Jorgensenu.


Utakmica je krenula uraganski s obje strane. Danska je povela u 58. sekundi susreta. Knudsen je izveo ubacivanje sa strane duboko u hrvatski kazneni prostor, gdje je do lopte stigao Delaney. Njega su dobro blokirali Rebić i Vrsaljko, no onda se prostora za udarac domogao Mathias Jorgensen. Iako taj šut nije bio odviše jak, bio je iz velike blizine te je nekako izmigoljio Subašiću i završio u golu.

Ipak, brzo primljeni pogodak nije negativno utjecao na Hrvatsku pa je Mandžukić sretno i spretno poravnao već u 4. minuti. Vrsaljko i Rebić su kombinirali po desnoj strani, uslijedio je ubačaj u kazneni prostor gdje Danci nisu dobro reagirali, Delaney je napucao Christensena, od čije glave se lopta odbila idealno za Mandžukića, a naš napadač je taj poklon iskoristio i snažnim udarcem probio Schmeichela.

U 116. minuti Modrić je mogao riješiti sve dvojbe, no nije realizirao kazneni udarac. Modrićev slab udarac Schmeichel je uhvatio.(Hina)

Share this: