Uvode se stroge mjere u Njemačkoj. Ograničavaju se druženja, puno toga se zatvara

U Njemačkoj se uvode stroge mjere kako bi se usporio val infekcija covidom-19 koji je pokrenula varijanta omikron.

Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Od danas su na snazi ograničenja okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, a u nekoliko saveznih država zatvaraju se teretane, bazeni i noćni klubovi. Restorani i kafići radit će kraće.

Novogodišnji vatromet, koji se tradicionalno održava na otvorenome u većini njemačkih gradova, otkazan je drugu godinu zaredom, piše The Guardian.

Ograničenja privatnih okupljanja

Uvode se ograničenja i za privatna okupljanja u onim dijelovima zemlje u kojima nije uvedeno to pravilo uoči Božića. Zabranjena su okupljanja više od deset osoba i na otvorenom i u zatvorenom, pri čemu se u taj broj ne uračunavaju djeca mlađa od 14 godina.

No, ova mjera vrijedi samo za one koji su se cijepili ili preboljeli zarazu covidom-19. Onima koji se nisu cijepili dopušteno je druženje s najviše dvije osobe iz drugih kućanstava.

Na snazi i dalje ostaje obveza nošenja maske, koja je uvedena prije gotovo godinu dana, u trgovinama i javnom prijevozu, kao i predočenje potvrde o cijepljenu.

"Mogli bi imati i do 700.000 slučajeva dnevno"

Do sada se u potpunosti cijepilo skoro 71% Nijemaca, dok je nešto manje od 36% primilo booster dozu.

Kancelar Olaf Scholz je prije Božića postavio za cilj da se do 7. siječnja cijepi 80% stanovništva. No, vlada je danas navela kako će to biti teško ostvarivo te da će pokušati to provesti do kraja siječnja.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach više je puta rekao da pomno prati događaje u Velikoj Britaniji i razgovara s tamošnjim kolegom kako bi pratio razvoj situacije u zemlji u kojoj se omikron pojavio dva do tri tjedna prije nego u Njemačkoj.

Varijanta omikron je do sada zabilježena u svih 16 njemačkih država, ali još uvijek nije postala dominantna.

Stručnjaci upozoravaju da bi Njemačka mogla imati do 700.000 slučajeva zaraze dnevno, što bi moglo rezultirati novim lockdownom.  

Na snazi ostaju i prije donesene mjere

Virolog Christian Drosten iz bolnice Charité u Berlinu rekao je da "je pitanje hoće li ove mjere djelovati". U slučaju da ne, predložio je da se omogući više sloboda građanima koji su primili booster dozu te imaju veću zaštitu od onih koji su se dva puta cijepili.

Markus Soder, čelnik Bavarske, smatra kako bi se trebalo smanjiti razdoblje izolacije na pet dana u slučaju da osoba nema simptome jer bi inače moglo doći do problema s  funkcioniranjem sustava.

Na snazi ostaju donesene mjere ograničenja pristupa radnom mjestu i sredstvima javnog prijevoza samo za cijepljene, one koji su preboljeli koronavirus ili za negativno testirane, kao i mjera pristupa maloprodaji samo za cijepljene ili one koji su preboljeli koronavirus, pri čemu se u to ne uračunavaju trgovine svakodnevnih potrepština.

Na snazi ostaje i zabrana prodaje pirotehničkih sredstava.

"Omikron će utjecati na snažan porast broja zaraženih"

"Pandemija ne prolazi tako brzo kao što smo se nadali", rekao je prošloga tjedna kancelar Scholz. Građanima je poručio kako se Njemačka, kada je epidemiološka situacija u pitanju, nalazi u "međufazi" te kako se očekuje nagli porast novozaraženih zbog omikron varijante koronavirusa.

"Mogu razumjeti svakoga tko ne želi više ništa čuti o koroni, ali nitko ne bio smio zatvarati oči pred mogućim sljedećim valom", rekao je Scholz novinarima.

U odluci stoji da vlada strahuje od eksplozivnog širenja omikrona, zbog čega se može očekivati da će mnogi završiti u bolnicama.

"Omikron će utjecati na snažan porast broja zaraženih, na to se moramo pripremiti", rekao je Scholz. On je ustvrdio kako jedino docjepljivanje, tzv. booster, pruža zaštitu od omikron varijante.

"Nama je svima svega dosta i svi smo umorni od ove pandemije. No virus ne zna za pauzu preko božićnih blagdana", rekao je Scholz.

Kako javlja Spiegel, savezne vlade traže od Bundestaga da što prije krenu s pripremama za uvođenje obaveznog cijepljenja.(Hina/Index) 

Share this: