Njemačka zbog omikrona zatvara granice za putnike iz Velike Britanije

Njemačka se večeras, zbog straha od varijante omikron, pridružuje Francuskoj te zatvara svoje granice za većinu putnika iz Velike Britanije.

Foto:Getty images


Ograničenja putovanja stupaju na snagu u nedjelju navečer. Većini putnika iz Ujedinjenog Kraljevstva neće biti dozvoljen ulazak u tu zemlju, osim njemačkim državljanima i rezidentima, no i oni će morati pri prelasku granice imati negativan test i provesti dva tjedna u karanteni bez obzira na to jesu li cijepljeni.

Slične mjere već je uvela i Francuska.

U Njemačkoj raste broj smrtnih slučajeva

Institut Robert Koch uveo je ova nova ograničenja jer je Ujedinjeno Kraljevstvo proglasio područjem s velikim rizikom od širenja covida. Osim Britanije, na popisu zemalja visokog rizika nalaze se i Danska, Francuska, Norveška te Libanon, a putovanja iz tih zemalja također će biti ograničena.

Podsjetimo, u Britaniji je jučer zabilježeno 90.418 novih slučajeva zaraze covidom-19.

Britanski znanstveni savjetnici upozoravaju da bi, ako se ne uvedu dodatne mjere, u Engleskoj moglo doći do 3000 hospitalizacija dnevno.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je kako očekuje da će varijanta omikron pokrenuti “masovni peti val” pandemije te dodao kako se zemlja mora pripremiti na izazov “kakav do sada nismo vidjeli“.

Francuska vlasti su u subotu, zbog zabrinutosti oko varijante omikron, zabranile dolazak britanskim turistima. Prema novim pravilima, građanima Ujedinjenog Kraljevstva sada je potreban “opravdan razlog” za ulazak u Francusku te nisu dozvoljena putovanja zbog turizma ili u poslovne svrhe.

Od te odredbe izuzeti su prijevoznici i francuski državljani.(Hina)

Share this: