Francuski premijer: Uvodimo strože mjere, daleko je kraj petog vala

Francuski premijer Jean Castex i ministar zdravstva Olivier Veran su tijekom konferencije za novinare govorili o novim mjerama koje će se uvesti u Francuskoj u sklopu borbe protiv širenja covida-19 piše Index.



U Francuskoj je u subotu zabilježen najveći broj novozaraženih od početka pandemije - više od 100.000.

"Zdravstvena situacija je iznimno teška"

"Zdravstvena situacija je iznimno teška. Još je daleko kraj petog vala, novi val je pokrenula varijanta omikron", rekao je Jean Castex, a prenosi Le Parisien.

Premijer je kazao kako se razdoblje za primanje booster doze od utorka smanjuje na tri mjeseca. Dodao je kako se uvode i dodatne mjere te kako će biti zabranjeno održavanje koncerata sa stajaćim mjestima i konzumacija hrane prilikom transporta i u kino dvoranama.

"Nećemo odgoditi početak nastave u školama"

U barovima i restoranima će biti obavezno sjedenje prilikom konzumacije. Pri većim okupljanjima će od danas biti dozvoljeno 2000 ljudi u zatvorenom prostoru, a 5000 na otvorenom. Rad od kuće postaje obavezan najmanje tri dana u tjednu, ako to dozvoljava priroda posla, piše Reuters.

"Nećemo odgoditi početak nastave u školama niti će fakulteti i srednje škole prijeći na online nastavu", kazao je Castex i dodao kako 31. prosinca neće biti policijskog sata.

"Mobilizirat ćemo policiju kako bismo bolje provodili kontrolu covid-potvrda", naveo je premijer.

Share this: