Znate li zašto se Pariz naziva Gradom svjetla ?

U vrijeme prosvjetiteljstva je bio centar kulture, edukacije i filozofije pa se zbog toga smatrao prosvijetljenim gradom La ville des lumieres.



Postoje dva razloga zašto se Pariz naziva Grad svijetla. U vrijeme prosvjetiteljstva je bio centar kulture, edukacije i filozofije pa se zbog toga smatrao prosvijetljenim gradom. Osim toga, Pariz je prvi grad u Europi koji je uveo raširenu mrežu ulične rasvjete i tako osvijetlio put svojim građanima i posjetiteljima.

U novije vrijeme, uglavnom zbog američkih filmova, naziva se i "Grad ljubavi". Česti prikaz ovoga grada kao romantičnog mjesta u koje odlaze bračni i drugi zaljubljeni parovi utjecao je stvaranje nove, ne toliko povijesno utemeljene, zamjene za ime glavnog francuskog grada. Osim toga, u Parizu je i slavni Most umjetnosti (Pons des Arts) na kojem parovi iz cijelog svijeta stavljaju lokote sa imenima kako bi zapečatili svoju ljubav, a ključ bacaju u rijeku Seinu.




Zbog velike popularnosti ove metropole druga se mjesta svijeta u svojim nadimcima često uspoređuju s glavnim gradom Francuske. Stanovnici i posjetitelji Caira iz milja ga zovu Pariz Nila, Beirut Pariz Bliskog istoka, a Buenos Aires Pariz Amerikanaca.


Share this: