Stanovnici Berlina opraštaju se od kultne zračne luke Tegel

Kako prenosi HINA danas će iz zračne luke Berlin Tegel poletjeti posljednji zrakoplov, stotine stanovnika Berlina u subotu su se došle oprostiti od kultnog aerodroma koji je mnogima prirastao srcu.




Tegel se zatvara ovaj vikend, tjedan dana nakon službenog otvaranja nove zračne luke Berlin-Brandenburg (BER), koja je prošli tjedan konačno otvorena nakon višegodišnjeg odgađanja.


“Posebno se velika gužva danas stvarala na terasi”, rekao je u subotu Daniel Tolksdorf, glasnogovornik zračne luke Flughafen Berlin Brandenburg. “Ondje je, naime, dopušten boravak samo stotinu ljudi istodobno, a karte za boravak na terasi rasprodane su već danima”, dodao je.


S terase se najljepše mogu vidjeti polijetanja i slijetanja zrakoplova, a za subotu ih je predviđeno ukupno 70. Tolksdorf je kazao da je među posjetiteljima bilo puno obitelji i da su mnogi željeli snimiti posljednje fotografije zračne luke.

“Vrlo tražen i popularan motiv je informativna tabla s dolascima i odlascima”, rekao je.


Dodaje da posjetitelji rado fotografiraju i toranj, poznati šesterokutni terminal A i autobuse zračne luke na kojima je Tegelov aerodromski kod TXL i glavna je veza javnog prijevoza od zračne luke do grada.

U subotu navečer planirano je polijetanje zrakoplova Lufthanse za München na zadnjem redovnom polasku iz Tegela, a u nedjelju poslijepodne će simbolično prema Parizu poletjeti zrakoplov Air Francea.

Naime, prvi zrakoplov koji je 2. siječnja 1960. sletio u zračnu luku Tegel po planu letenja bio je upravo zrakoplov francuskoga nacionalnog zračnog prijevoznika.


Share this: