Uvodi se ekološka taksa za turiste, plaćat će je i jednodnevni posjetitelji

Uvodi se ekološka taksa za turiste, a plaćat će je i jednodnevni posjetitelji, piše Večernji list navodeći da će o propisivanju ove pristojbe i njenom iznosu odlučivati gradovi i općine nakon što iduće godine stupi na snagu Zakon o turizmu.


Foto:P.P.Kopački rit


O tome koja će mjesta za svoje jednodnevne posjetitelje, ali i goste na duljem boravku, propisati ekološku pristojbu odlučivat će lokalne vlasti, a gradovi i općine određivat će i za koje razdoblje te u kojim iznosima. Ništa od toga ne bi smjelo biti proizvoljno, već prema kriterijima posjećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Turisti sada po svakom noćenju plaćaju boravišnu pristojbu, koja iznosi otprilike od jedan do tri eura, ovisno o destinaciji i razdoblju turističke godine, a o eventualnim iznosima ekotakse još nema informacija.

No kako je Večernjem listu ovih dana načelno rekla ministrica turizma Nikolina Brnjac, bez namjere da se miješa u odluke lokalnih vlasti, moglo bi se raditi od jedan do tri eura po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

"Odlučivat će o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica jest da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posjetitelji, a od prekomjernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali itekako i život lokalnog stanovništva.

A turizam ne bi smio ići nauštrb lokalnih ljudi, što je, u cjelini gledano, i smjer u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do ljeta trebao u javno savjetovanje", kaže ministrica Brnjac. Slično dišu i na terenu, gdje se pripremaju brojni projekti koji će, na ovaj ili onaj način, sadržavati pojačanu odgovornost i brigu o okolišu.(Hina)

Share this: