Sve je spremno za prvi Panonski festival knjige u Osijeku na kojem vas čekaju novi naslovi, susreti s autorima, promocije, radionice, koncerti i izložba.

Do jedinstvenog spoja sajma i festivala knjige koji predstavlja mjesto susreta s vrhunskim i kvalitetnim naslovima, kao i njihovim autoricama i autorima, ostalo je još nekoliko dana

Foto:Panonski festival knjige

Panonski festival knjige kulturni je događaj posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima.

Raduje stoga, kako Osječanke i Osječane, goste grada, cijelu regiju ali i organizatore, da je Panonski festival knjige (PFK) spreman na 1900 četvornih metara sportske dvorane Gradski vrt, posjetiteljima ponuditi preko 40 izlagača, brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe i radionice. Ukupno je osmišljeno više od 55 atraktivnih programa.  

O svim aspektima Festivala na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu Grada Osijeka u četvrtak, 18. svibnja govorili su Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika, Josip Miletić, zamjenik Osječko-baranjskog župana, Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK te urednica programa PFK-a, književnica Ivana Šojat.

Grad Osijek domaćin je Festivala koji se ove godine održava od 24. do 28. svibnja s krajnjim ciljem poticanja čitanja kod svih dobnih skupina, a osobito djece i mladih. Slavonska je metropola u nebrojenim situacijama pokazala kako je kulturni život grada od posebne važnosti za cijelu zajednicu. Ulaganje u knjigu i Festival, ulaganje je u kvalitetu života građana poručuju iz Grada. Zamjenica gradonačelnika, Jasenka Crnković istaknula je zadovoljstvo što Panonski festival knjige konačno došao u Osijek, u središte cijele Slavonske regije što su mnogi ljubitelji knjige i pisane riječi dugo i željno iščekivali. Panonski festival knjige predstavlja presudnu i važnu kulturnu manifestaciju za cijelu regiju čega je Grad Osijek iznimno svjestan i što podržava na svim razinama.

Festival se održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medijaŽupanije Osječko-baranjske te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek. Svi oni svojim djelovanjima potvrđuju važnost knjige, jer ističe se, svatko tko želi naučiti nešto novo, duhovno se okrijepiti, zabaviti i opustiti, naći će neizmjerno bogatstvo u knjigama koje su od davnina nositeljice ljudske kulture i civilizacije. Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije naglasio je važnost uključivanja odgojno-obrazovnih institucija, škola, učitelja i djece u sam Festival s ciljem poticanja čitanja kod djece i mladih kao važnog elementa društva koje kroz knjigu raste i razvija se u cjelini. Osječko-baranjska županije podržava Festival i njegov regionalni značaj te poziva sve zainteresirane da prisustvom potvrde važnost knjige i čitanja.

Organizator, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, poziva širu javnost da uživa u ponudi Festivala te iskoristi popuste i prigodne cijene koje se spuštaju i do 70 % popusta. Ulaz na Festival se ne naplaćuje. Posjetitelji u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10.00 do 20.00 sati te u petak i subotu, nešto duže i opuštenije, od 10.00 do 21.00 sat mogu uživati u novitetima, malo starijim naslovima ali i uistinu brojnim susretima s autoricama i autorima.

Prema riječima Slavka Kozinepredsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, Osijek je kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju „zastavicu“ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. No ističe, građani i posjetitelji Festivala su ključ. Što god mi osmislili, ponudili i uložili, nije važno ako nema posjetitelja, gledatelja i opće podrške zajednice. Sve što radimo, radimo za boljitak građana u cjelini. Zato je naša, a i moja osobna poruka dosta jednostavna. Uživajte u Osijeku, pratite programe Panonskog festivala knjige, podijelite vaša promišljanja i želje i na taj način, zajedno s nama i ostalim dionicima, učinite Osijek kulturnim središtem regije.

Urednici ovogodišnjeg programa PFK-a, Ivana ŠojatÁdám Walkó te Ana Marić Laušin, pobrinuli su se da program obiluje ponudom za sve uzraste. Kao što je ranije rečeno, posebna pažnja posvetit će se djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživati u brojnim raznovrsnim literarnim, kreativnim, dramskim ili STEM radionicama. Urednica Festivala, književnica Ivana Šojat, naglašava zadovojstvo što Osijek konačno dobiva značaj koji zaslužuje, između ostalog jer Osijek ima sjajnu čitateljsku publiku. To je vidljivo već iz broja članova Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, ali i činjenice koliko su posjećena književna predstavljanja. Ista očekivanja ima i za prvi Panonski sajam knjige, a kao najbolju pozivnicu vidi program koji u Osijek dovodi čitane i zanimljive autorice i autore, govornike i poznate osobe iz javnog života. Samo neki od njih su Nina Koržinek-Obuljen, Mate Granić, Ivica Vrkić, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Marko Gregur, Đurđica Čilić, Zoran Žmirić, László Végel, Damir Karakaš, Niko Kranjčar i brojni drugi.

Program, raspored događanja kao i popis nakladnika dostupan je na mrežnim stranicama, dok se sve aktualnosti i zanimljivosti mogu pratiti na Facebooku i Instagramu Festivala.

Raduje nas vidjeti vas na prvom Panonskom festivalu knjige, uživajte u knjigama i brojnim kulturnim sadržajima, obogatite svoje knjižne zbirke, upoznajte književnike, književnice i ilustratore, kvalitetno provedite slobodno vrijeme, zaključuju sudionici konferencije.   

Share this: