Hotelijeri i ugostitelji: Pandemija je gotova, život se vraća u normalu

Turistički sektor pozdravlja formalno proglašenje završetka pandemije koronavirusa, s čijim se ograničenjima uz pomoć vlade u posljednje tri godine nosio uspješnije od ostalih turističkih zemalja, no briga za sigurnost i zdravlje turista i zaposlenih te održivost ostaju prioritet, ističu za Hinu iz tog sektora.

Foto:Gettyimage

"Hrvatska je tijekom epidemije pokazivala veliku odgovornost. Zahvaljujući pravovremenim odlukama Vlade i odličnoj prilagodljivosti te reakciji cijelog turističkog sektora, bila je među najpoželjnijim destinacijama te ostvarivala pozitivne turističke rezultate. Naš projekt 'Safe Stay in Croatia' pokazao se uspješnim i jako dobro prihvaćenim na svim tržištima kao dodatna garancija zdravstvene sigurnosti svih turističkih proizvoda i usluga", istaknula je za Hinu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministrica: Hvala svima na odličnoj suradnji

Kraj epidemije važan je za ovu turističku sezonu, navela je ministrica te poručila da se u turizmu očekuje nastavak dobrih rezultata kakve bilježi od početka godine i koji potvrđuju da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija. Uz to, naglasila je da su sada usredotočeni na razvoj turizma u smjeru održivosti te zelene i digitalne tranzicije, kako bi i u budućnosti ostao konkurentan.

"Zahvaljujem cijelom sektoru na odličnoj suradnji u najtežim trenucima u protekle tri godine kada smo se, kao i cijeli svijet, susreli s izazovima s kojima nikada do tada nismo. Vjerujem da smo puno naučili iz tog razdoblja, osvijestili nove vrijednosti i smjerove u kojima treba razvijati turizam, jer je epidemija promijenila i trendove u putovanju", naglasila je Brnjac.

Tijekom pandemije projektom "Safe stay in Croatia" Ministarstvo je u suradnji sa sektorom promoviralo sigurnost i zdravlje turista i djelatnika u turizmu, ali i edukacije o protokolima i mjerama koje se provode u Hrvatskoj na svim razinama turističkih djelatnosti.

Hotelijeri: Turizam sada očekuje unapređenje poslovnog okruženja

"Formalno proglašenje kraja epidemije covida-19 u Hrvatskoj i simbolično predstavlja završetak jednog i početak novog razdoblja", rekao je za Hinu direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

Naglasio je da je pandemija u turizmu potaknula brojne promjene, od kojih su neke nepovratno postale novi standard, izmijenila je i navike i očekivanja turista čemu će se turistički proizvodi u idućem razdoblju nastaviti prilagođavati, a sigurnost i održivost postale su dvije temeljne odrednice turizma.

Hrvatska je u pandemiji, podsjetio je Ostojić, iz godine u godinu dokazivala da je najbliži najsigurniji Mediteran za ključne emitivne zemlje i to smatra velikom vrijednosti za razvoj domaćeg turizma, a sve kao rezultat kvalitetne suradnje turističkog sektora, vlade i ostalih državnih i javnih institucija.

"Turizam je još jednom pokazao koliko je važan za čitavo gospodarstvo i koliko je spreman brzo i profesionalno reagirati na različite krizne situacije, a prošle i ove godine ključan je za podržavanje amortizacijskih mjera vlade RH uslijed aktualne energetske krize", istaknuo je Ostojić.

Poručio je i kako sve govori da će ova turistička godina biti uspješna i donijeti puni oporavak od gubitaka iz pandemije te ponovo osigurati snažan impuls ostatku gospodarstva i podršku državnom proračunu.

Ugostitelji: Ovo je potvrda da se život vratio u normalu

"Naviknuti slušati samo zabrinjavajuće vijesti u zadnje tri godine, službena odluka o proglašenju kraja epidemije je svjetla točka među medijskim naslovima i potvrda da se život vratio u normalu. Na turizam i povezane djelatnosti to će se svakako pozitivno odraziti na ovu poslovnu godinu", komentirala je za Hinu predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK) Jelena Tabak.

Ugostiteljima je zahvalila na strpljenju, čestitajući svima koji su uspjeli preživjeti dva pandemijska zatvaranja, a posebno vlasnicima disko-klubova koji su najdulje bili zatvoreni, kao i članovima Nacionalnog stožera, ministrima i premijeru Plenkoviću.(Hina)

Share this: