Od danas nova pravila za dizanje gotovine na bankomatima

Zbog eura, u tijeku je prilagodba bankomata kako bi od Nove godine umjesto kuna mogli isplaćivati eure, te je zbog toga veliki broj bankomata i ugašen.

Foto:Gettyimages


Od danas, 15. prosinca pa sve do 15. siječnja iduće godine na snazi je novi režim podizanja novca na bankomatima. Građani će moći bez provizije podizati novac na svim bankomatima (bez obzira o kojoj je banci riječ).

"Kako taj proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine u kunama u razdoblju do 31. prosinca 2022., odnosno u eurima nakon 1. siječnja 2023., banke će privremeno u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke (na bankomatima drugih banaka) u Republici Hrvatskoj. S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca 2022., te gotovine u eurima nakon 1. siječnja 2023." - piše Euro.hr.

Putem interaktivne karte bankomata koju priprema Hrvatska udruga banka u suradnji s bankama naši će građani biti informirani o lokaciji bankomata koji će do 31. prosinca isplaćivati kune, a od 1. siječnja eure.



Share this: