Svečano otvorena trasa autoceste Beli Manastir-Osijek

Danas je svečano otvorena dionica autoceste Beli Manastir-Osijek na koridoru Vc. Službeno je autocestu kroz Baranju otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Ova 24,5 km duga trasa dio je autoceste A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj. Projekt je Hrvatskih autocesta.



Na otvorenju bili su mnogi ministri, načelnici baranjskih općina, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob te brojni drugi dužnosnici.

,,Koridor Vc je europski koridor koji povezuje Budimpeštu s Pločama, ide preko Hrvatske, a ovdje Slavonika dobiva svoju punu europsku dimenziju. Ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, prometna povezanost, gradnja infrastrukture strateški je prioritet naše Vlade. Na ovaj način u punini integrirano Baranju u cestovnu strukturu i prometnu povezanost Hrvatske”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

,,Dio ove dionice u dužini od 17,5 km dio je ugovora koji danas završavamo vrijednog preko 500 milijuna kuna. Ukupna duljina koridora Vc kroz Hrvatsku je 88,6 km. Prošle godine u promet pustili smo Svilaj. Još nam preostale 5 km koje ćemo završiti u 2024. godine”, rekao je  Boris Huzjan predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta.

Foto:Davor Javorović/Pixsell

,,Uzbuđen sam i ponosan, ovo je povijest dan za Beli Manastir za cijelu Baranju još od Mirne reintegracije. Ovo puno znači za cijelu Baranju, ali najviše za poduzetništvo i gospodarski razvoj jer biti na trasi autoceste i na glavno izlazu koja je stotinu metara od prvog nadvožnjaka”, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Trasa je otvorena za sav promet od 12 sati, a do kraja godine do Osijeka vozit ćemo se besplatno.

Nakon otvorenja dionice od Osijeka do Belog Manastira Hrvatske autoceste raspisat će natječaj za preostalih pet kilometara autoceste do granice s Mađarskom, čija se vrijednost procjenjuje na oko 300 milijuna kuna.(Hina)

Share this: