WRC Servis park Reli mehaničari u akciji iz prvog reda

Svi oni koji žele promatrati mehaničare najboljih reli momčadi svijeta u akciji, mogu sve do nedjelje njihovom radu svjedočiti u Servis parku WRC Croatia Rallyja, smještenog na Velesajmu.



Znamo da je izazovni asfalt hrvatskih cesta mjesto gdje se vode glavne bitke na WRC Croatia Rallyju, koji već druge godine u nizu u travnju oduševljava zaljubljenike u automobilizam.

No, osim na stazi, još jednom se pokazalo koliko je bitno ono što se događa u Servis parku, gdje na ovogodišnjem hrvatskom izdanju WRC-a ima gotovo jednaka količina drame kao i na samim brzincima.



Pa su tako okupljeni navijači u petak na Velesajmu mogli uživo gledati kako Thierry Neuville i njegov kopilot Martin Wydaeghe posljednjim snagama punih 800 metara guraju svoj Hyundai i20 do kontrolnog mjesta, na kojem su dužni prijaviti se nakon odrađenih brzinaca, kako bi izbjegli vremensku kaznu.

Iscrpljeni Belgijci i druge posade s problemima na automobilu nisu jedini upečatljiv prizor na Zagrebačkom Velesajmu, jer u WRC-u nema tajni, a ako se malo prošetaju do stražnjeg dijela Servis parka, fanovi imaju prilike iz same blizine gledati rad najboljih reli mehaničara na svijetu.



Naime, otvorene garaže momčadi Toyote i Hyundaija na desetak su metara od ograde iza koje se mogu okupiti zaljubljenici u reli na Velesajmu, u kojima se točno vidi koliko užurbano mehaničari moraju raditi svoj WRC posao, pogotovo u vrijeme ručka, u pauzi između jutarnjeg i popodnevnog programa brzinaca.

Nema sumnje, radi se zaista o majstorima svog posla, koji mogu popraviti automobil i vratiti ga na stazu čak i ako doživi teška oštećenja, pod uvjetom da nije stradao sigurnosni kavez koji predstavlja osnovu zaštite posade unutar kokpita.

WRC mehaničari u stanju su u samo desetak minuta promijeniti mjenjačku kutiju, a ne treba im puno više vremena niti za ovjes, dok s lakoćom mijenjaju i oštećene branike, razbijena stakla, kao i mnoge druge dijelove automobila.




Mehaničari u WRC-u razlikuju se od onih iz Formule 1 po tome što nisu specijalizirani samo za jedno područje, već moraju biti u stanju obaviti bilo koji zahvat na automobilu.

A na raspolaganju imaju zaista malo vremena, samo 15 minuta ujutro, 30 popodne i 45 minuta navečer, da promijene oštećene dijelove automobila i dovedu ga u vozno stanje, kako bi se posada mogla nastaviti natjecati.


U garažama na Velesajmu pada i odluka oko komponenti guma za svakog vozača, o čemu ovisi konačan rezultat, pogotovo ako su vremenski uvjeti promjenjivi. A ako kasnije ipak dođe do pucanja gume, vozač i kopilot promijenit će je na samoj cesti za samo 90 sekundi, što dovoljno govori koliko su svi uključeni u ovaj sport spretni kad je u pitanju servisiranje automobila.


Sve je u Servis parku na Zagrebačkom Velesajmu u znaku WRC-a pa dominira veliki video zid, na kojem fanovi mogu gledati prijenos svih 20 brzinaca, a na raspolaganju imaju i pogled iz samih 
automobila, koji otkriva koliko je teško ovladati hrvatskim asfaltom.




A osim promatranja mehaničara u akciji, kao i vozača koji dolaze i odlaze utrkivati se, fanovi mogu kupovati kape, majice i igračke brendirane od najboljih WRC ekipa, dok im je dostupan i Rally Village, mjesto na kojem kad brzinci završe počinju koncerti, uz ponešto gastronomske ponude.

U svakom slučaju, iako se glavna jurnjava odvija na samoj stazi svakako se ljubitelju automobilizma isplati posjetiti i WRC Servis park, u kojem se može vidjeti što se zapravo događa u pozadini i koliko su mehaničari najboljih momčadi vješti u onome čime se bave...

Share this: