Deset WRC lekcija koje smo naučili uz Croatia Rally

Sunce, kiša, magla, drama. Drugo izdanje hrvatske WRC utrke donijelo nam je uzbudljivu pobjedu Kallea Rovanpere, ali i mnogo vrijednih spoznaja vezanih uz Svjetsko reli prvenstvo.



Croatia Rally ponovno je oduševio! Kroz tri dana žestokog utrkivanja imali smo prilike uživati u pravim vozačkima majstorijama WRC elite na izazovnom terenu, a usput smo i naučili mnogo toga o jednom od najatraktivnijih automoto sportova.
Izdvajamo deset vrijednih WRC lekcija koje smo usvojili na hrvatskoj stanici Svjetskog reli prvenstva, koje samo potvrđuju da smo dobili istinski automobilistički spektakl u našoj domovini...



U Hrvatskoj ne može bez drame

Nakon što se sjećamo kako je Sebastien Ogier pobijedio preokretom u posljednjem zavoju Elfyna Evansa prošle godine, vrlo sličan scenarij smo gledali ponovno na Croatia Rallyju, jer ovaj put je Kalle Rovanperä u zadnji čas prešao u vodstvo u Kumrovcu i doslovno u posljednjih pet od 290 odvezenih kilometara osigurao pobjedu.


Tako je i drugo izdanje hrvatske WRC utrke obilovalo dramom, ali ne samo u borbi za prvo mjesto, jer Thierry Neuville i Elfyn Evans do zadnjih su se metara borili za pobjedničko postolje, a uzbudljivo je bilo i niže u poretku. Lauri Joona osigurao je pobjedu u konkurenciji juniora također u posljednjem brzincu, a hrvatski vozači Niko Pulić, Martin Ravenščak, Vilian Prodan i Ivica Siladić izmjenjivali su se cijelo vrijeme u vodstvu u domaćoj konkurenciji, da bi iskusni Pulić s 58 godina na kraju bio najbrži...

Sve je teže po blatu i kiši

Prvo izdanje Croatia Rallyja koje se vozilo po suhom i ugodnom vremenu vozači su tad opisali kao 'vrlo zeznuto', ali to nije ništa u usporedbi s hrvatskim cestama kad se spusti kiša!


Tome smo i svjedočili ove godine, kad su vozači bili na mukama od prvog do posljednjeg brzinca, kako po pitanju izbora guma, tako i po pitanju savladavanja staze pune blata, skliskog lišća i lokvi. Tu su do izražaja mogli doći samo najhrabriji i najvještiji, a navijači uz stazu uživali su u još višem nivou automobilističke genijalnosti za vrijeme samih brzinaca.

Minuta prednosti ne znači ništa

Mislili smo da kad netko uvjerljivo povede u WRC-u, treba samo mirno posao privesti kraju. Ali, to pravilo definitivno ne vrijedi u Hrvatskoj!

Minuta i 23 sekunde bila je prednost Kallea Rovanpere nakon uvodnih osam brzinaca, da bi je uoči posljednjeg u potpunosti izgubio. To pokazuje koliko je nepredvidivo Svjetsko reli prvenstvo, pogotovo ako se vozi na našem asfaltu...

Hibridni automobil je teško gurati

Čini se lako gurati auto 800 metara, ali ne i ako se radi o hibridnoj WRC jurilici, teškoj 1,2 tone. To smo naučili gledajući muke Thierryja Neuvillea i njegovog suvozača Martina Wydaeghea na Zagrebačkom Velesajmu, koji su očajnički pokušavali dogurati Hyundai i20 do kontrolne točke, nakon što mu je otkazao alternator.
A Neuville ne samo da nam je pokazao svoje umijeće guranja automobila, nego i kako se zabiti punom brzinom u jarak i svejedno sačuvati svoju poziciju u cilju, na Power Stageu u Kumrovcu!

Mala nepažnja i u tuđem si dvorištu

Vidjeli smo brojna izlijetanja i odustajanja kroz tri dana utrkivanja na Croatia Rallyju, od kojih je najupečatljiviji bio gaf Adriena Fourmauxa, koji je izgubio koncentraciju već na početku brzinca i uletio s M-Sport Fordom u tuđe dvorište.
Automobil je završio oštećen, a ni živica nije dobro prošla, ali Francuz je od domaćina dobio ručak i krov nad glavom tog kišnog petka pa je ova priča ipak imala sretan završetak...

Dvije rezervne gume nisu dosta

Prošle sezone na Safari reliju svjedočili smo masovnom pucanju guma WRC elite, a ništa bolje nije bilo ni na hrvatskom skliskom asfaltu, daleko od kenijske prašine.



Pa se pokazalo da dvije rezervne gume, koje vozači nose sa sobom u prtljažniku kroz četiri brzinca, zapravo i nisu dovoljne da dođeš do cilja. Pierre-Eric Loubet uspio je triput probušiti gumu i nije se više imao na čemu voziti pa bi možda u pravilnik trebalo dodati i treću gumu na raspolaganje svakom od vozača...

Platak je previše čak i za WRC elitu

Znamo da najbolji relijaši svijeta voze u pustinji, po snijegu pa čak i u mrklom mraku, ali neki izazovi čak i za njih su previše.
A takav izazov bio je u Hrvatskoj brzinac Platak, na kojem su svi vozači bili sretni jednom kad su se dokopali cilja! Gusta magla i sklizak teren učinili su WRC jurnjavu previše ekstremnom pa je drugi brzinac na istom mjestu morao biti otkazan...

Krivi izbor guma ne mora odlučiti

Vozač koji se nađe na krivim gumama i mora na njima odraditi četiri brzinca u velikoj je nevolji, ali to ne znači da ga treba u potpunosti otpisati.

I to smo naučili na Croatia Rallyju, kad je Kalle Rovanperä odvezao brzinac života na dionici između Zagorskih sela i Kumrovca, gdje je na tvrdim gumama koje nikome drugome nisu dobro radile ostavio konkurenciju daleko iza sebe. Dakle, vozačko umijeće može nadomjestiti čak i gume koje ne odgovaraju uvjetima na stazi...

Talent ponekad važniji od iskustva

Iako je punih šest godina mlađi od najmlađeg WRC prvaka, Colina McRaea iz 1995. godine, Kalle Rovanperä u Hrvatskoj je pokazao da mu ne treba čitavo desetljeće nadmetanja u Svjetskom reli prvenstvu da bi istekao iskustvo vrijedno pobjeđivanja.


Dapače, 21-godišnji Finac izgledao je besprijekorno u jednima od najtežih uvjeta za reli jurnjavu viđenima posljednjih godina u WRC-u, čime je samo potvrdio da njegov talent može nadomjestiti baš sve ostalo i da će prije ili kasnije osvojiti titulu prvaka svijeta.

Croatia Rally zaslužuje WRC budućnost

Za kraj, svakako treba naglasiti kako je hrvatska WRC utrka već u prva dva svoja izdanja proizvela uzbuđenja koliko neki reliji nisu u svojoj dugoj povijesti i to je ono što najviše veseli.
Baš zbog toga WRC Croatia Rally zaslužuje dugu budućnost u Svjetskom reli prvenstvu, u kojem će sljedeće godine ponovno imati važno mjesto u kalendaru, kad ćemo još jednom imati prilike uživati u majstorijama najboljih relijaša današnjice na hrvatskom asfaltu..

Share this: