Austrija uvela nova pravila za ulaz u zemlju. Razmišlja se da se uvedu u cijeloj EU

Austrija je danas uvela nova pravila za ulaz u zemlju prema kojima više ne kvalificira neke zemlje posebno rizičnima zbog omikrona, nego uvodi nova pravila koja vrijede za sve. O sličnom režimu razmišlja se i na razni cijele Europske unije.




Nova pravila za ulaz u Austriju

U Austriju od danas bez ikakvih ograničenja mogu ući svi oni koji su primili dvije doze i booster dozu cjepiva, s time da je booster doza valjana odmah od trenutka cijepljenja. Oni koji su primili dvije doze cjepiva, ali ne i booster, moraju imati i negativan PCR test. Negativan test moraju imati i oni koji su primili jednu dozu Johnson & Johnsona.


Negativan PCR test obveza je i za sve one koji su preboljeli koronavirus. Oni koji nisu preboljeli virus ili nisu primili dvije doze cjepiva, ne mogu ući u Austriju bez obvezne karantene, čak ni ako imaju negativan PCR test.

Oni koji su preboljeli virus pa su cijepljeni s dvije doze (jedna doza Johnson&Johnsona), zatim oni koji cijepljeni s dvije doze (jedna doza Johnson&Johnsona) pa preboljeli virus, ali i oni koji su preboljeli pa su cijepljeni i potom su opet preboljeli ne trebaju PCR test.
Austrijska pravila za djecu

Što se djece tiče, djeca mlađa od 12 godina koja su u pratnji potpuno cijepljenih ili preboljelih odraslih osoba ne moraju biti cijepljena ili imati negativan PCR test. Djeca iznad 12 godina koja su rođena na dan 1. rujna 2006. ili nakon toga moraju imati PCR testove u skladu s putovnicom Ninja, o kojoj smo već pisali.

Tinejdžeri rođeni prije 1. rujna 2006. moraju ispunjavati sve uvjete kao i odrasli, dakle za ulazak u Austriju moraju imati ili tri doze ili dvije doze odnosno preboljenje uz obavezni PCR test.

Detaljna nova pravila za ulaz u Austriju možete pogledati ovdje.
O sličnim pravilima po kojima je kriterij za prelazak granice status pojedinca, a ne države, razmišlja se i na razini cijele EU

O sličnim pravilima kakva su od danas na snazi u Austriji razmišlja se i u EU. Prema njima, svi građani zemalja članica koji su primili tri doze cjepiva unutar EU bi se kretali bez ograničenja, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, odnosno kakva epidemiološka situacija je u njoj.

I dalje bi se granice prelazile uz covid-potvrde što znači da bi se priznavalo preboljenje u određenom roku a vjerojatno i testiranje, no ključno je to da bi za prelazak granice kriterij bio status pojedinca, a ne epidemiološka situacija iz zemlje iz koje dolazi.

Da bi se ovakva pravila doista krenula primjenjivati, trebaju ih prihvatiti sve zemlje članice.
Mijenja se korona-karta EU, Božinović objavio detalje

"Covid-potvrde su donesene uredbom Europske unije koja će sutra donijeti neke nove formule koje će svrstavati države po bojama. Dosad se uzimala incidencija i udio pozitivnih među testiranima, u novoj formuli će se uzimati i stopa cijepljenja na 100 tisuća stanovnika. Po tome će se zemlje svrstavati u boje", odgovara na novinarsko pitanje.

"Covid-potvrde se neće ukinuti jer, kad bi se ukinule, naši građani vjerojatno ne bi mogli izaći iz Hrvatske i ući u neku od zemalja EU", rekao je Božinović.(Hina)

Share this: