Izrael se otvara za turiste

NAKON više od godinu i pol dana gotovo bez ikakvih turista, Izrael je u ponedjeljak otvorio granice cijepljenim gostima, nakon pada broja zaraženih i dok traje kampanja docjepljivanja.



Getty Images

U Starom gradu Jeruzalemu, raskrižju monoteističkih religija, u kojemu su kršćanska Bazilika Svetoga groba, židovski Zid plača i muslimanski Plato džamija, trgovci s nestrpljenjem očekuju povratak kupaca.

Ramiju Razuku, trgovcu suvenira, osmijeh se opet vratio na lice kada je prvi put od početka pandemije stranim turistima prodao razglednice i majice.

"Zadovoljan sam, odavno nisam ništa prodao. Pogledajte ovu prašinu!" rekao je dok pokazuje na plišanu devu koju je prodao francuskom turistu i energično pokušava privući druge kupce.

"Nadam se da vlada neće promijeniti odluku", rekao je palestinski trgovac koji ima trgovinu u palestinskom dijelu grada pod izraelskom okupacijom. Ipak je svjestan da se "turisti neće vratiti za dan ili za mjesec".

Izrael je 2019. imao iznimno dobru turističku sezonu sa 4.55 milijuna gostiju. Godine 2021. vlasti očekuju 300.000 turista, a neki su već početkom godine organizirano posjetili zemlju pa se gospodarski gubitak procjenjuje na šest milijardi eura.(Hina.)

Share this: