Tematski park Puy du Fou


Tematski park Puy du Fou nalazi se u selu Les Epesses, na zapadu Francuske, a čini se i kako je jedno poprilično tajnovito mjesto koje je tek unatrag par godina postalo popularna destinacija za turiste željne pogleda u povijest i tradiciju nekih europskih plemena i naroda.
Regija Vendee u kojoj se nalazi mjesto Les Epesses, tijekom Francuske revolucije bilo je područje naseljeno uglavnom katolicima koji su se protivili revoluciji. Godine 1794. navodno je vlast poslala vojnike iz Pariza da uguše pobunu lokalnih farmera koji su se okupili da zaštite svećenstvo koje je odbilo pokoriti se novim načelima. Sukob je rezultirao masakrom lokalnih stanovnika.
Ipak, pored krvave povijesti, priča o Puy du Fou započinje s Philippeom de Villiersom, tada 27-godišnjim studentom koji je tek 2007. kao predsjednički kandidat na izborima osvojio 2 posto glasova. De Villiers tvrdi kako je sukob iz 1794. zapravo bio tipičan primjer genocida provedenog u ime demokracije te da su zapisi o događaju namjerno izbrisani iz povijesnih udžbenika.
De Villiers je nakon otkrića ruševina starog renesansnog dvorca u selu Les Epesses, odlučio stvoriti originalnu vizuelnu kulisu povijesnih događanja koju je nazvao Cinescenie.
Ubrzo je započeo sa izradom scenarija koji je uključivao lokalnu obitelj Maupillier, a priča se odnosila na jednog vojnika u periodu koji se protezao od 14. stoljeća, pa sve do Drugog svjetskog rata.
Cinescenie je kao predstava u realnom okruženju po prvi put odigrana 1978., nakon što je De Villiers uspio okupiti oko 600 članova skupine L’Association du Puy du Fou, koja je pomogla kreirati stvarne događaje.
Iako je početak bio težak, šou je ubrzo postao pravi spektakl. Sve do 1989., predstave su se odvijale uz druga slična događanja u tematskom parku.
Danas se u Puy du Fou još uvijek odigravaju različite predstave povijesne tematike. Točnije, radi se o čak 26 različitih priredbi, među kojima su brojni mitovi i legende iz Srednjeg vijeka.
No, tu je i predstava nazvana jednostavno Vikinzi, koja opisuje događaje u rekonstruiranoj 1000 godina staroj utvrdi koju je napao poznati vikinški brod Drakkar. Priča započinje sklapanjem braka nedugo prije dolaska broda, nakon čega dolazi do ozbiljnih tenzija.
Među predstavama se našla i ona o Galima iz doba Rimljana, u kojoj se mogu vidjeti i borbe gladijatora ili utrke kočija u pravom Koloseumu. Priča je postavljena u doba cara Dioklecijana, čije carstvo je tijekom njegove vladavine bilo u velikom kaosu.
Sve predstave prepune su specijalnih efekata koji dočaravaju povijesnu zbilju.

Share this: