Miracle Mike – pilić koji je 18 mjeseci živio bez glave

© Wikipedia / Flickr
Poznato je da pilići mogu „živjeti“ nekoliko minuta nakon što im je odsječena glava, ali jedan takav slučaj odskače u povijesti.
Perad ima ovakvu mogućnost preživljavanja zahvaljujući položaju mozga, koji se nalazi malo zabačen u lubanji. Dio mozga i moždanog debla odgovorni za vitalne funkcije nalaze se u dijelu vrata, pa kada piletu odrube glavu, tijelo još neko kratko vrijeme može funkcionirati. Međutim, postoji jedan slučaj u kojem je pilić bez glave poživio punih 18 mjeseci.
Pilić je prozvan Miracle Mike, a bio je star pet mjeseci te obitavao na jednoj farmi u gradu Fruita u Coloradu. Ipak, vlasnik farme, Lloyd Olsen, 10. rujna 1945. odlučio je da je došlo vrijeme da Mike postane nečija večera, te je piletu odrubio glavu.
© Wikipedia
Međutim, Mike je odbio umrijeti. Nakon što je tijelo nastavilo trčati neko vrijeme, spustilo se dolje kao da se ništa nije dogodilo. Mike je čak neuspješno pokušao tražiti hranu, a Olsen ga je ostavio na životu. Slijedećeg jutra pronašao je pilića kako spava te se odlučio istražiti koliko dugo će Mike preživjeti. Započeo ga je hraniti te mu davati vodu i mlijeko uz zrna kukuruza. Hranu bi mu stavljao direktno u grlo pomoću male kapaljke.
Mike je preživio jer je farmerova mačeta promašila vratnu venu, a pilić je izgubio i dio mozga koji očigledno nije bio odgovoran za funkcioniranje vitalnih funkcija tijela. Osim toga, Mike je postao poprilično nespretan. Međutim, uskoro su novine počele pisati o ovom „čudu“, a Olsen je dobio ponudu da krene na  pokaznu turneju kroz SAD.
© Flickr
Nakon što su krenuli na turneju, postali su vrlo slavni i poznati. Dobre zarade također nije nedostajalo jer su ljudi bili spremni platiti mnogo novaca kako bi vidjeli tad već pijetla bez glave. Tako je Olsen zajedno sa svojim pijetlom Mikeom zarađivao i do 4500 dolara mjesečno. Vrijednost Mikea također je procijenjena na 10.000 dolara.
Mike se počeo pojavljivati u vijestima i magazinima kao što su Time Life. Punih 18 mjeseci trajalo je ovo putovanje kroz gradove SAD-a.
Dana 17. ožujka 1947., dok su Mike i njegov vlasnik provodili večer u hotelu u Phoenixu u Arizoni, Mike se ugušio na zrnu kukuruza. Olsen sa sobom nije imao potrebnu opremu da ga spasi, a nakon ugibanja Mikea završila je i turneja.
Olsen neko vrijeme nije želio priznati javnosti da je Mike uginuo, pa je medijima tvrdio da je prodao pijetla.
© Flickr
Miracle Mike unatoč svemu postao je simbol grada Fruita, zbog čega mu je i podignut spomenik u znak sjećanja. TIjekom svakog svibnja u gradu se čak održava i svečanost pod nazivom „Headless Chicken Festival“.
© Flickr

Share this: