Analiza 14 turističkih gradova: Zagreb nudi najveću kvalitetu u odnosu na cijenu.

Hrvatski glavni grad Zagreb bio je u lipnju turistička destinacija koja je ponudila najbolju vrijednost u odnosu na cijenu, izvijestila je kompanija za analizu podataka u turizmu Mabrian, uzevši u obzir 14 gradova u Europi.


Rim Cafe, 38 Rue Saint Séverin, 75005 Paris, France.,Author Connie Ma, Wikipedia


"Premda je to destinacija među najlošije pozicioniranima kada je riječ o zrakoplovnim vezama, posjetitelji su iskazali visoki stupanj zadovoljstva u većini analiziranih područja", priopćila je kompanija sa sjedištem u Barceloni. "Istovremeno, (Zagreb) nudi jako konkurentnu cijenu smještaja u odnosu na druge analizirane destinacije", dodala je.

Ljubljana, glavni grad Slovenije, našla se na trećem mjestu u toj studiji dok su se na začelju ljestvice našli London, Barcelona i Pariz. "London i Pariz, premda s dobrim zračnim vezama, kažnjeni su zbog jako visokih cijena hotelskog smještaja", navedeno je.

Dubrovnik na 9. mjestu

Dubrovnik, primorski grad na jugu Hrvatske, zauzeo je 9. mjesto među 14 gradova.

"Dubrovnik je među destinacijama s najvišom razinom zadovoljstva među analiziranim destinacijama, međutim prosječna cijena hotela je jako visoka a povezanost zračnim prijevozom ograničena, što ga svrstava na devetu poziciju", navela je kompanija Mabrian.

Najbolje turističke gradove, kada se uzme u obzir kvaliteta u odnosu na cijenu, poredala je ovim redom: Zagreb (Hrvatska), Atena (Grčka), Ljubljana (Slovenija), Rim (Italija), Beč (Austrija), Lisabon (Portugal), Madrid (Španjolska), Milan (Italija), Dubrovnik (Hrvatska), Berlin (Njemačka), Amsterdam (Nizozemska), Pariz (Francuska), Barcelona (Španjolska) i London (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Najsigurniji Dubrovnik

U istoj studiji je indeks percepcije sigurnosti pokazao da su se u lipnju posjetitelji najsigurnije osjećali u Dubrovniku i Lisabonu, a zatim u Milanu i Madridu. Na dnu su Berlin, Barcelona i Beč.

"Rastući je trend potražnje za manje napučenim i više autentičnim destinacijama", izjavio je Carlos Cendra, direktor Mabrianovog odjela za prodaju i marketing.

"Zbog tog razloga su zemlje poput Hrvatske i Slovenije, sa svojim glavnim gradovima, visoko vrednovane destinacije. One imaju ravnotežu između sigurnosti, razne ponude aktivnosti i atraktivne prosječne cijene", dodao je.(Hina)

Share this: