Airbus: Predviđamo da će se zračni promet vratiti na pretpandemijsku razinu

Europski proizvođač zrakoplova Airbus blago je povisio prognozu isporuka zrakoplova u idućih 20 godina, predviđajući da će visoki troškovi goriva potaknuti zračne prijevoznike da ubrzaju nabavu energetski efikasnijih modela zrakoplova. 


Foto:Gettyimages

U najnovijim prognozama za ovo i iduće desetljeće Airbus je blago podigao prognozu prosječnog godišnjeg rasta BDP-a, na 2.6 posto. U studenome prošle godine prognozirali su da će gospodarstvo u prosjeku rasti 2.5 posto.

Snizili su pak prognozu rasta putničkog prometa, s 3.9 na 3.6 posto, objasnivši da više cijene energije i ugljika povećavaju cijene karata. Skok troškova energije potaknut će pak po njihovoj procjeni mnoge zrakoplovne tvrtke da ubrzaju nabavu energetski efikasnijih modela zrakoplova.
Povratak na pretpandemijsku razinu

Povećali su tako prognozu ukupnih isporuka zrakoplova u idućih 20 godina, s 39.020 na 39.490 zrakoplova. Predviđaju da će isporučiti 38.600 putničkih i 890 zrakoplova za prijevoz tereta, što je 460 odnosno 10 zrakoplova više nego su prognozirali u studenome.

Prognoza je poboljšana dijelom i zato što je iz 20-godišnjeg prognostičkog razdoblja izuzeta 2021. godina, koja je bila iznimno slaba s obzirom na stroga ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Airbus je ujedno potvrdio prognozu prema kojoj bi se zračni promet trebao vratiti na razinu prije pandemije negdje između 2023. i 2025., ukazavši na pritisak na rast cijena goriva i na rizik širenja novih varijanti koronavirusa.

I u najoptimističnijem i u najpesimističnijem aktualnom scenariju Airbus predviđa povratak prometa na razine iz pretpandemijske 2019. godine nekih šest mjeseci kasnije no što su do sada očekivali, prema grafikonima objavljenim uz najnovije podatke, primjećuje Reuters.(Index)

Share this: