Selo kraljice Marije Antoanete u vrtovima dvorca u Versaillesu

Svaki posjet dvorcu u Versaillesu je specifičan na svoj način pa je i ovaj puta bio.






Pored samog dvorca i vrtova ovaj puta smo se odlučili posjetiti i Selo kraljice Marije Antoanete koji se nalazi nekoliko kilometera od samog dvorca u blizini manjeg i većega dvorca Trianon.


Dolazi se iz smjera Versailleske palače preko vrtova prema velikom Trianonu te prema malom  Trianonskom dvorcu.
Zanimljiva opcija jer je moguće a na kraju vrtova kog Grand Kanala iznajmiti električno golf vozilo koje uvelike pomaže u obilasku.
Ili malo duže i pješke preko mjesta Versailles dugom avenijom oko 1.5 km i na kraljičin ulaz se ulazi.
Ulaznice možete kupiti i on line:




















Ako želite posjetiti samo Trianon i Selo kraljice Marije Antoanete kartu možete kupiti preko linka on line:

A samo selo je nastalo tako što je 1783. kraljica Marija-Antoaneta odlučila proširiti sjeverni dio vrtova Trianon. Tom prigodom je  naručila je od arhitekta Richarda Miquea da izgradi zaselak, selo oko jezera. Sačinjen od deset malih kuća rustikalnog izgleda, koje je inspirirano slikovitim arhitektonskim crtežima slikara Huberta Roberta . To je bio dio okusa povratka prirodi, a veliki trend tada krajem 18. stoljeća.


Središnji dio zaselka rezerviran je za upotrebu kraljice. Tri kuće zauzimaju ovaj dio a centralna Kraljičina kuća, najimpozantnija je građevina zaselka. Ima dvije zasebne građevine povezane galerijom. Desno je kraljičina kuća, a lijevo biljarnica. Rustikalni vanjski izgled kuća u suprotnosti je s profinjenošću unutarnjih ukrasa.


Mlin, golubarnik, čuvarska kuća, staja, mljekara, toranj i farma te Marlborough toranj koriste se za poljoprivredne aktivnosti ili usluge. Tamo je smješteno nekoliko ljudi, poput glavnog vrtlara ili stražara koji pazi na sigurnost kraljice.




Share this: