Liga nacija: Španjolska preko Talijana do finala

Prvi finalist nogometne Lige nacija je Španjolska koja je na San Siru s 2-1 pobijedila Italiju, aktualnog europskog prvaka. U finalu će Španjolci igrati protiv pobjednika dvoboja Francuska – Belgija.



Foto:Screenshot

Španjolska je tako uzvratila „azzurrima“ za poraz u polufinalu Eura, ali je ujedno prekinula dugački, rekordni pobjednički niz Italije koja je izgubila nakon čak 37 susreta bez poraza. Isto tako, ovo je Talijanima bio prvi poraz u povijesti na San Siru.


Na susretu je prvo zaprijetila Italija, u 5. minuti je udarac isprobao Chiesa, no španjolski vratar Unai Simon nije imao problema s tim.

Kao i uvijek kada igra Španjolska tako je i ovaj put „furija“ dominirala posjedom i vrlo brzo počela kontrolirati situaciju na San Siru. Počeli su potom i Španjolci prijetiti. Prvo je u šansi bio Oyarzabal, a onda je isti igrač asistirao, a Ferran Torres majstorski okončao akciju u 17. minuti za 1-0 Španjolske.


Dosta bolji dojam je ostavila Španjolska u uvodnih 20-ak minuta, ali su se tada počeli buditi i europski prvaci koji su u 34. i 35. minuti imali dvije sjajne šanse za izjednačenje. Prvo je Bernardeschi, iskosa, pucao vrlo lukavo u bliži kut bez uspjeha, a u sljedećem napadu je Insigne dobio savršenu loptu na desetak metara te je imao samo španjolskog vratara ispred sebe. No, topovski je pucao – neprecizno.

U završnom dijelu prvog poluvremena Italija je dodatno potonula. U 42. minuti je Bonucci, zbog udaranja laktom Busquetsa, dobio drugi žuti karton, a u nadoknadi je opet proradila veza Oyarzabal – Ferran Torres za 2-0.

S istim brojem igrača Španjolska je znala držati loptu u svojim nogama, a sve je Španjolcima bilo još lakše s igračem više u nastavku susreta.

Nije „furija“ imala velikih potreba zabiti treći gol, već je uspavala igru, makar su Talijani pokazali da i brojčano inferiorni mogu iz kontranapada opasno zaprijetiti. No, i u takvom odnosu snaga Španjolska je imala najbolje šanse. U 63. minuti je Oyarzabal glavom pucao tik pored talijanske vratnice. U 78. je, pak, meč-loptu imao Alonso, ali je fantastično reagirao Donnarumma.

U 83. minuti atmosfera na San Siru je eksplodirala. Sve je potaknuo sjajni Federico Chiesa koji je na sredini travnjaka ukrao loptu, istrčao kompletnu kontru, a dobro ga je pratio Pellegrini koji je završio akciju za 1-2. Do kraja je Italija ipak bila daleko od potencijalnog izjednačenja i produžetaka, a Španjolska je zasluženo izborila finale.

U četvrtak (20:45 sati) u Torinu se igra drugi polufinalni ogled, a sastaju se Francuska i Belgija.

U nedjelju se igra utakmica za treće mjesto (15 sati), kao i finale (20:45 sati).

Liga nacija, polufinale: Italija – Španjolska 1-2 (Pellegrini 83 / Ferran Torres 17, 45+2)

(Hina)

Share this: