Abbaye Notre-Dame de SénanqueTemelj

Opatiju Senanque osnovali su 9. srpnja 1148. godine kalendari (23. lipnja) cistercijanski redovnici iz Mazana u Ardecheu. Gospa od Senanquea četvrta je cistercitska opatija osnovana u Provansi, nakon mjesta Le Thoronet, Aiguebelle i Silvacane.

Opatija pripada snažnom monaškom redu, kojeg drži aura Svetog Bernarda.

U utemeljenju Senanquea, cisterciti broje više od 350 samostana širom Europe. Na temelju solidne organizacije razvijaju specifičan arhitektonski stil, odmah prepoznatljiv.

U Senanqueu, zajednica posjeduje usku dolinu dugu 1 kilometar i širinu 300 metara, ali mjesto savršeno odgovara uputama cistercitskog reda koje određuju kako se samostani ne mogu graditi u gradovima, selima i seoskim kućama ( poglavlje 9. Summa Cartae Caritatis).
Sveti Benedikt traži da samostan posjeduje sve potrebne stvari: vodu, mlin, vrt, pekaru i različita zanimanja kako monasi ne bi trebali izlaziti vani, što nije korisno za njihove duše.

Dolina Senanque predstavlja sav materijal potreban za izgradnju kao kamen i drvo. Izolirana je s obradivim zemljištima, pašnjacima i, posebno, rijekom: Senancole.

Klima, svježa i kišovita, tijekom XII. Stoljeća bila je drugačija nego danas: rijeka Senancole bila je dovoljna za potrebe redovnika utemeljitelja. Svjedoci te drevne snage, neki su ostaci još uvijek vidljivi na nekoliko mjesta u dolini.

Ime opatije može se povezati s ovom providonosnom rijekom: sana aqua (čista voda). Prema Summa Cartae Caritatis, svaka nova zaklada mora brojati dvanaest redovnika i jednog opata, ali čini se da to nije bio slučaj u Senanqueu. Spominje se samo šest redovnika, uključujući i prvog opata Pierrea: opat, tri redovnika i dva brata laika.

1220. godine završava gradnja opatije, nakon 60 godina rada.


Zlatno doba opatije


Zahvaljujući brojnim donacijama obitelji Agoult Simiane iz Gordesa i gospodara Venasquea, opatija brzo napreduje. Zahvalni redovnici Senanque prihvaćaju pokopati Geoffreya iz Venasquea u crkvi. Njegov pogrebni spomenik još je uvijek vidljiv u transeptu na Istoku.


Zemlje, snaga i utjecaj opatije rastu tijekom XIII. I XIV. Ovo je njegov vrhunac. Opatija posjeduje četiri mlina, sedam grana, bolnicu u Arlesu, nekoliko kuća u l'Isle sur la Sorgue, Cavaillon, Carpentras, Marseille, farmu u Maussaneu i hospiciju u Pernes les Fontaines gdje možete pronaći cestu s imenom od Senanquea Od brda Ventoux do Sisterona mogu se pasti jata opatije.

Primjer bogatstva opatije: dan prije Božića opatija sakuplja 8 kilograma papra i cimeta u gradu Buis les Baronnies i 4 kilograma začina u luci Marseille. Tada zajednica broji oko 40 braće.

Pad


Situacija opatije se pogoršava početkom XV. Stoljeća: tijekom razdora i nasilja, svojstva opatije se ne mogu očuvati, prihodi se smanjuju i zvanja smanjuju. Samo tri brata ostaju u Senanqueu 1439. godine.

Don Berenger Borgarelli, opat imenovan 1444. godine, opisuje katastrofalnu situaciju: samostan u ruševinama, uništene zgrade i najniži prihodi zbog ratova koji devastiraju to područje.

Predsljednici ratovskih vjera, 1544. godine, oružana skupina od 25 valdežana iz Cabrièresa diže se i napada Senanque. Južni dio samostana je izgorio. Mrtvačnica, fontana u klaustru i zgrada braće laika uništeni su, a arhiv izgubljen. Dvanaest redovnika bilo je obješeno. U međuvremenu se u Provansi širi kuga.


1781. godine, kada umire posljednji monah Senanque, Dom Dreux, prije opatije Thoroneta, imenovan je administratorom, ali ne živi u opatiji. U svibnju 1790. pozdravlja revolucionare koji vrše popis imovine.


24. rujna 1792. opatija se prodaje kao nacionalno vlasništvo za 28 000 franaka. Da bi zaštitio Senanque, novi vlasnik vodi brigu o uklanjanju svakog "previše religioznog" detalja u tom poremećenom razdoblju: uzme križ na vrhu crkve i 3 zvona, s degradira grb s južnog dijela.


Oživljavanje


Početkom XIX. Stoljeća predlažu se lude ideje koje se tiču ​​sudbine Senanquea: od uništenja do prodaje kamenja do transformacije u tvornici ...


1854. godine u Senanque se doselila zajednica redovnika. 29. travnja 1857. g. De Pluvinal, privatni vlasnik opatije, prodaje zgrade zajednici koju zastupa njen opat Dom Barnouin. Ovaj započinje važna djela restauriranja. Izgrađeni su novi dijelovi: za novicijat iznad rijeke Senancole, za radionice na južnom dijelu i posljednji za prijem gostiju ispred crkve. Zahvaljujući brojnim zvanjima, zajednica se širi na 72 braće.


Tijekom tog istog razdoblja, Jean Leonard (1815-1895), zaređen za svećenika 1839. u Nîmesu, tada profesor matematike u minornom sjemeništu u Beaucaireu, ulazi u opatiju Senanque i postaje majstor novaka. Od ostalih redovnika cijenjen je po svojim književnim i znanstvenim spoznajama, intenzivnoj i blistavoj predanosti. On širi istinski obiteljski duh, učvršćen molitvama. Postaje opat opatije Fontfroide koja se doista vidi kao mjesto dobročinstva i gostoprimstva. Riječi i spisi Jeana Leonarda utječu na ličnosti poput Svete Terezije od Djeteta Isusa, Dom Chautarda i svetog Antoina Marie Claret. U tijeku je njegov postupak beatifikacije.

Međutim, 5. studenoga 1880. godine policija je deložirala redovnike zbog novog pokreta protiv vjerskih zajednica: većina redovnika seli u opatije Fontfroide ili Lérins. Troje braće dopušteno je boraviti u Senanqueu pod uvjetom da napuste naredbe.


1882. opatija se ponovno prodaje kao javno vlasništvo za 15 000 franaka.

1889. redovnici se vraćaju u opatiju bez osporavanja vlasnika. Početkom XX. Stoljeća vlasti reagiraju protiv te instalacije: zajednica je deložirana 1903. Tijekom razdoblja napuštanja, samostan je otvoren svima: kao svjedočanstvo vidimo i danas grafitis na nekoliko zidova.


Opatija se prodaje 27. lipnja 1905. rentitantu Cavaillona koji daje odgovornost poljoprivredniku. Država je 17. ožujka 1921. godine naredila klasifikaciju kao povijesni spomenik, a odnosi se na najstariji dio građevina.


U svibnju 1926. desetak redovnika seli se u Senanque. Samostan se kupuje ponovno: Gospa od Senanquea sada je prioritet opatije Lérins.


U ožujku 1969. pet posljednjih monaha Senanque ne mogu se nositi s velikim teretom opatije: preseljavaju se u svoju matičnu kuću Lérins.


Opat Lérins odluči trenutno iznajmiti zgrade vlasniku privatnika koji obeća da će ga vratiti za vrijeme emfetetičkog zakupa. Na kraju ugovora mjesto će biti vraćeno cistercitskim redovnicima. 24. listopada 1969. godine s tvrtkom Berliet potpisuje se ugovor o najmu na 30 godina koji započinje nekoliko kampanja obnove. Ovaj sporazum potiče ministar kulture André Malraux koji je odlučan u spašavanju spomenika u opasnosti.


Početkom osamdesetih monaška zajednica Lérins dovoljno je razvijena da planira proširiti se u Italiji (Pra'd'Mill) i misli se vratiti u Senanque. Najam emfiteuta nije gotov, ali, uz velikodušnost, Paul Berliet opatiju vraća braći. 26. novembra 1988. zajednica cistercitskih redovnika došla je iz Lérinsa i opet seli u Senanque.


Zajednica slijedi pravilo svetog Benedikta i živi zahvaljujući radu braće. Uzgoj lavande, maslinik, proizvodnja meda, posjeti opatiji, ugostiteljstvo i samostanski dućan omogućuju redovnicima da žive, a pogotovo održavanje i obnovu spomenika.

Share this: