Na kojim je to stazama najčešće otvarana sezona Formule 1 kroz povijest?

Ovog vikenda austrijski Red Bull Ring pridružit će se listi 14 staza koje su imale privilegiju kroz sedam desetljeća ugostiti Formulu 1 na otvaranju sezone...

Iščekivanje je gotovo i neka elitno automobilističko natjecanje u 2020. godini napokon počne! U austrijskom Spielbergu, na 4,3 kilometra dugačkoj stazi ovog vikenda započet će nova sezona Formule 1, na radost svakog pravog zaljubljenika u vrhunsko utrkivanje.


Vozačka elita ne samo što će juriti Red Bull Ringom u prvoj utrci sezone 5. srpnja, već i u drugoj koja je na rasporedu samo vikend kasnije, što je F1 presedan pa ćemo sa zanimanjem pratiti razvoj događaja, na stazi koja nudi kratak krug s tri duga ravna dijela i snažna kočenja, kao i iznimno zahtjevnu završnu kombinaciju zavoja.

Valja naglasiti da će utrka za Veliku nagradu Austrije po prvi put u povijesti Formule 1 otvoriti prvenstvo i tako se pridružiti listi probranih lokacija na kojima je dosad započinjala ukupno 71 sezona elitnog automobilističkog natjecanja.

Lista od 14 staza na kojima su dosad otvarane F1 sezone započinje Silverstoneom 1950. godine, a zanimljivo je da nakon toga sve do danas nikad više slavna britanska staza nije ugostila prvu utrku u kalendaru.Već pomalo zaboravljeni švicarski Bremgarten otvorio je sljedeća dva F1 prvenstva, a zatim je trajna lokacija prve utrke postao Buenos Aires koji je u sljedećih tridesetak godina čak 15 puta otvorio sezonu.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina Monte Carlo je pet puta otvarao kalendar, a nizozemski Zandvoort koji se zahvaljujući popularnosti Maxa Verstappena uskoro vraća u Formulu 1 može se pohvaliti da je jednom već bio prva utrka sezone, 1962. godine.Južnoafrički East London, još jedna zaboravljena staza otvorila je sezonu 1965. godine. Zatim je tu ulogu preuzeo u istoj državi izgrađeni Kyalami, gdje je vožena prva utrka prvenstva u osam navrata, zadnji put 1993. godine.
F1 sezona povremeno je otvarana i u Brazilu. Staza u Riju bila je prva u kalendaru sedam puta tijekom osamdesetih, a Interlagos u Sao Paulu 1976., 1994. i 1995. godine.Američki Long Beach 1981. godine te Phoenix 1990. i 1991. godine također su otvarali kalendar, ali titula staze koja je ugostila najviše prvih utrka u sezoni bez konkurencije ide – Melbourneu!

Otkad je prebačena na Albert Park, Velika nagrada Australije čak 22 puta u posljednja tri desetljeća otkrivala nam je karte s kojima momčadi započinju sezonu, a samo je Sakhir u Bahreinu uspio u dva navrata, 2006. i 2010. godine prekinuti tradiciju.


Melbourne je trebao otvoriti i ovu sezonu, ali igrom slučaja to je prepustio Red Bull Ringu, što uopće ne mora biti loše. Na Spielbergu nas u svakom slučaju čeka uzbudljivo utrkivanje i žestoka jurnjava, u godini koja bi po mnogim prognozama mogla ponuditi jednu od najneizvjesnijih borbi za titulu prvaka Formule 1!

Share this: