Nizozemska je Hrvatsku stavila na narančastu listu, evo kako je do toga došlo

U tjedan dana Nizozemska je promijenila savjete za putovanja za Hrvatsku s pozitivne na negativnu preporuku.
Isto se dogodilo s Bugarskom, a nešto ranije i s određenim regijama Portugala i Španjolske.


Nizozemski mediji objašnjavaju kako je došlo do toga.

Broj slučajeva nije jedini faktor

Naime, ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske stalno revidira popis sigurnih i nesigurnih zemalja, dajući im oznake žute zemlje, koja je sigurna za putovanje, te narančaste zemlje, u koju se putovanje ne preporučuje.

Veliku ulogu u tome igra povećanje broja slučajeva koronavirusa u nekoj zemlji, ali to nije jedini faktor. Primjerice, Francuska je i dalje sigurna za nizozemske turiste iako je prošlog tjedna došlo do 39 posto više slučajeva u odnosu na tjedan ranije.

U isto vrijeme Hrvatska je imala porast od sedam posto slučajeva, a stavljena je na narančastu listu, kako piše Index.hr

Ministarstvo mijenja status zemalja prema preporukama Nacionalnog instituta za zdravstvo koji pak uzima u obzir veći broj čimbenika, a tu je i broj testova koje određena zemlja provodi, postojanje nacionalnog ili regionalnog žarišta koronavirusa, mjere koje je država poduzela i slično.

“Gledamo puno šire od samog broja zaraženih u zemlji. Gledamo cijeli paket”, rekla je glasnogovornica instituta Loes Hartman.

Pojasnila je kako je u Njemačkoj došlo do porasta slučajeva kada je otkrivena zaraza u jednoj mesnici. Ipak, tada turistima nije izdano upozorenje jer je zaraza bila lokalna.

Hrvatska podijeljena u samo dvije regije

Glasnogovornica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš u Nizozemskoj Loes Hartman kazala je i kako imaju malo podataka za Hrvatsku, odnosno kako nemaju podatke po regijama.

Objasnila je kako Europski centar za kontrolu bolesti svakodnevno prima podatke o koronavirusu od pojedinih zemalja te ga šalje Institutu.

“Hrvatska je podijeljena u samo dvije regije. Detaljnije informacije nisu dostupne. Razlika između te dvije regije nema puno. Trebalo bi pitati Hrvatsku zašto se šalje tako malo podataka”, rekla je za portal NOS.

Dodala je i kako je, primjerice, Portugal poslao više konkretnih podataka s regionalnim podacima pa nije završio na narančastoj listi.

Nizozemci već otkazuju boravak u Hrvatskoj

Nizozemci su već krenuli s otkazivanjem putovanja u Hrvatsku.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, rekao je kako prima informacije da Nizozemci već otkazuju ranije bukirane aranžmane u Hrvatskoj.

“Nažalost, otkazuju. Imamo informacije o otkazivanju, a nama je svaki gost izuzetno važan. Trebamo se boriti za svakog gosta i nadamo se da će vlada poduzeti sve mjere da Hrvatsku vratimo u onu epidemiološku situaciju od ranije kako bismo mogli koliko toliko odrediti sezonu”, rekao je Fain za Index.

I udruga Glas poduzetnika upozorava da nizozemski turisti otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj,

U svom priopćenju pod naslovom “Što se čeka?” upozoravaju da se ovih dana, u špici sezone, događaju najgori scenariji u turizmu – otkazuju se rezervacije, autobusi puni gostiju na granici se okreću i vraćaju u matične zemlje, strane turističke agencije otkazuju aranžmane, države EU stavljaju Hrvatsku u narančaste boje, i to bez najave i konkretnog razloga jer Hrvatska se trenutačno po broju zaraženih nikako ne ubraja u rizične zemlje za putovanja.

“Od jučer nas je Nizozemska obojila narančastim. Sve se odigralo preko noći. Bez objašnjenja smo uvršteni u rizičnu zonu. Masovno se otkazuju aranžmani svih vrsta, od hotelskih, onih malih iznajmljivača, prijevoza i transfera do rezervacije stolova u restoranima. I ne ostaje samo na Nizozemskoj, kreće lančana reakcija i ostalih zemalja. I to u samoj špici sezone!” navode u svom priopćenju.


Capak: Naši podaci su točni i ažurirani

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obratio se danas javnosti zbog novonastale situacije.

“Prvo, vijest o tome Hrvatska nije dala dovoljno podataka za procjenu epidemiološke situacije je potpuno netočna, odlučno je demantiram. Mi ne šaljemo nikakve podatke direktno Nizozemskoj osim ako oni to ne zatraže, niti Nizozemska nama šalje neke podatke direktno, nego Europska unija ima svoju agenciju koja se zove ECDC – Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti, kojima svi mi skupa šaljemo strukturirane podatke”, kazao je Capak.

“Na web stranicama ECDC-a možete vidjeti da mi šaljemo podatke po županijama, a mogu se pokazati i po regijama. Ti naši podaci su potpuno točni i ažurirani, mi svaki dan šaljemo te podatke, mi smo jedna od najurednijih država koje ECDC-u i WHO-u šalju podatke”, dodao je Capak.

“Što se tiče toga da nas je Nizozemska stavila na narančastu listu, dakle, oni su postavili te kriterije prema kojima smo mi sad prešli tu 14-dnevnu incidenciju, mi smo sad što se tiče Hrvatske na 27, s time da postoje regionalne razlike. Ako bi se uzeo prosjek za sedam jadranskih županija, onda bi to bilo 23, a za kontinentalne je 28. Treba nam nekoliko dana da se ta brojka smanji, ja se nadam da će se to dogoditi kroz idućih par dana”, dodao je Capak.

“Druge zemlje ili imaju kriterije koje je propisala Europska unija, odnosno nije propisala nego je preporučila 14-dnevnu incidenciju 16 na 100.000 stanovnika. Mi smo predlagali 15, Slovenija ima 10. To je individualna odluka svake zemlje koga će staviti na crvenu listu. Mi smo daleko od bilo čije crvene liste, što bi značilo da ne možemo putovati u tu zemlju bez karantene. Nadam se da ćemo u idućih nekoliko dana smanjiti taj broj i da ćemo biti stavljeni na zelenu listu”, dodaje Capak.

Kaže da ne postoje druge zemlje koje bi nas mogle staviti na narančastu listu. “Njemačka ima 14-dnevnu incidenciju 50, kod nas je to 27, dakle, nećemo doći na njihovu listu”, zaključio je.

Nizozemski mediji: Što se događa u Hrvatskoj?

Nizozemski dnevni list Algemeen Dagblad također piše o koronavirusu u Hrvatskoj.

“Što se događa u Hrvatskoj? Ovo su četiri ključna pitanja”, naslov je teksta koji se bavi pitanjem stanja epidemije u Hrvatskoj te u kojem se izražava zabrinutost zbog povećanog broja novozaraženih kod nas u proteklim tjednima.

“Nemojte ostajati u Hrvatskoj, apelira na Nizozemce ministar vanjskih poslova. Granice su otvorene, ali stopa zaraze koronavirusom je značajno porasla u proteklim danima. Neki se ne mogu vratiti. Ovo su ključna pitanja”, dodaje se u uvodu teksta koji u nastavku prenosimo u cijelosti:

Prema podacima Nacionalnog instituta zdravlja i okoliša Nizozemske (RIVM), u Hrvatskoj je u protekla dva tjedna značajno porastao broj novozaraženih koronavirusom. Trenutno stopa zaraze iznosi 28 zaraženih na 100.000 stanovnika. Usporedbe radi, Nizozemska ima sedam zaraženih na 100.000 stanovnika.

U isto vrijeme uznemirujuć signal je i slabo testiranje koje se provodi u Hrvatskoj. To povećava šanse da je broj zaraženih trenutno mnogo veći nego što kažu službene brojke. Nizozemska je stavila Hrvatsku na narančastu listu, odnosno ima negativnu preporuku za svoje građane po pitanju puta u Hrvatsku. Velikim dijelom zato što ne postoje informacije o broju slučajeva zaraze po regijama, kao što je slučaj u Španjolskoj ili Portugalu. Primjerice, u te dvije države postoje svega dvije negativne preporuke za građane Nizozemske, odnosno dvije regije u koje im se ne preporučuje put, dok je ostatak države siguran.

Kako se nadgleda stanje u tim državama?


Preporuku o putovanjima donosi Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske. Oni dobivaju informacije od ambasada i Nacionalnog instituta zdravlja i okoliša (RIVM). Ponekad neke države ne žele primati turiste iz pojedinih regija pa se preporuke o putovanjima prilagođavaju.

No ovo ljeto je posebno, u preporuke je uključen i RVIM, baš zbog pandemije. Preporuka o putovanju za Hrvatsku je temeljena na sljedećem: Ako RVIM primi signal da stvari idu u lošem smjeru u nekoj državi, Ministarstvo vanjskih poslova prilagodi preporuku o putovanju na temelju novih podataka i saznanja. RVIM gleda broj slučajeva zaraze u protekla dva tjedna, prati dolazi li do smanjenja ili povećanja, gleda broj dnevnih testiranja, razlike u rezultatima po regijama te na koncu donosi sud.

Što napraviti ako se nalazite u Hrvatskoj?

Preporučuje se otkazivanje svih nepotrebnih putovanja, uključujući i odlaske na odmor. No nije potrebno odmah se vratiti ako to nije nužno da bi se izbjegle velike gužve na aerodromima. Ljudima koji su tek stigli u Hrvatsku i planirali su ostati više dana ili tjedana preporučuje se da se vrate u Nizozemsku ranije nego što su planirali. Neke putničke agencije već su najavile dodatne letove u narednim danima te da će u potpunosti platiti Nizozemcima raniji povratak kući. Ministarstvo preporučuje i dvotjednu karantenu po povratku u Nizozemsku.

Što ako imate bukiran smještaj u Hrvatskoj kasnije ovog ljeta?

Ljudi koji već imaju bukiran smještaj u Hrvatskoj mogu promijeniti destinaciju potpuno besplatno u gotovo svakoj putničkoj agenciji u Nizozemskoj. Onima koji putuju neovisno o agencijama strogo se preporučuje da otkažu svoja putovanja. Međutim, nisu svi troškovi povratka osigurani kod osiguravajućih društava.

Svi koji putuju moraju biti svjesni rizika. Ako stvari krenu po zlu tijekom boravka u Hrvatskoj, a Nizozemska ponovno odluči uvesti karantenu, nijedno osiguravajuće društvo neće pokriti troškove vezane za koronavirus. Troškove zbog neplaniranog duljeg ostanka ili repatrijacije snosit će pojedinci. Veliki broj osiguravajućih društava plaća kompenzaciju za većinu stvari koje nisu povezane s koronavirusom, ali odbija platiti išta onima koji su osigurani, ali su na vlastiti rizik otišli u državu u koju se ne preporučuje odlazak. Troškovi liječenja izvan Nizozemske pokriveni su zdravstvenim osiguranjem, ali ne nužno u cijelosti, navodi nizozemski dnevnik.

Share this: