Ryanair zatvara njemačke zrakoplovne baze


Ryanair zatvara svoju bazu na frankfurtskoj zračnoj luci Hahn, a na berlinskim aerodromima Tegel i Düsseldorf vjerojatno krajem ljeta, nakon što su njemački piloti odbili predložena smanjenja plaća, objavila je irska niskobudžetna aviokompanija.



Takav potez uključuje neotkriveni broj smanjenja radnih mjesta pilota, a uslijedio je nakon što je većina njemačkih pilota glasala protiv predloženog sporazuma o uštedama. Ryanair ga smatra nužnim, uslijed krize zbog pandemije korone.

– Moramo pokrenuti druge mjere ušteda, a to će na žalost značiti zatvaranje baza i otpuštanja – priopćio je Ryanair u pismu njemačkim pilotima.


Najveći europski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik priopćio je da je 70 posto njegovih pilota u Europi već prihvatilo smanjenja plaća i nove uvjete zbog pandemije.


U Irskoj je uprava zaobišla sindikat i natjerala pilote da pojedinačno prihvate nove uvjete. U Austriji je Ryanair najavio zatvaranje podružnice bečke baze Lauda prije nego što je sklopio dogovor s nekim pilotima, a kasnije ga otkazao.

Piloti se protive dogovoru i zbog toga što bi ponuđeno osiguranje za rad trajalo do ožujka 2021. a smanjenje plaće do 2024. godine.


Ryanair je objavio da će od početka studenoga zaustaviti letove na zračnoj luci Frankfurt Hahn, a pisma s otkaznim rokom piloti će primati u ovome tjednu. Piloti koji lete iz berlinskih zračnih luka Tegel i Düsseldorf vjerojatno će prestati raditi prije zimske sezone, a detalji će im biti dostavljeni sljedeći tjedan, navodi se u priopćenju.

Nakon tih zatvaranja Ryanair će smanjivati broj pilota sa sjedištem u zračnim lukama Frankfurt, Köln, berlinskom Schönefeldu, kolektivnim postupkom otpuštanja.

Share this: