Pariz 2018.: Mercedes-Benz GLE




Žestoka bitka za tron u društvu najelitnijih SUV-ova nastavlja se jakim tempom pa je novi Mercedes-Benz GLE, koji na tržištu napada Audi Q7 i BMW X5, predstavljen na salonu automobila u Parizu s opravdano velikim očekivanjima.

Dobro je prvo se prisjetiti kako se iza imena Mercedes-Benz GLE zapravo krije nekadašnja M-klasa. Prvi Mercedes-Benz M-klase oznake W163 na tržište je stigao 1998. godine, drugi W164 2006., a treći W166 2011. godine. Faceliftom treće generacije iz 2015. godine Mercedes-Benz M-klase preimenovan je u GLE. Dakle, upravo predstavljen novi Mercedes-Benz GLE kronološki je zapravo četvrta generacija M-klase.


U usporedbi s prethodnikom novi Mercedes-Benz GLE značajno je prostraniji, luksuzniji, opremljeniji… Zapravo je riznica tehnologije pa nudi lepezu najnaprednijih sustava kojima Nijemci raspolažu. Uz međuosovinski razmak povećan za punih osam centimetara komfor je značajno bolji, osobito za putnike straga kojima se nudi čak 69 mm više prostora za koljena. Profitirao je i prtljažnik koji sada nudi obujam od 825 litara, a uz preklapanje sjedala moguće ga je povećati sve do 2055 litara.

Napredna 48-voltna instalacija uvedena je kao standard, a posebnu pažnju privlači nova generacija LED prednjih svjetala, uz najveći domet od 650 metara. Koliko je poboljšan najbolje ilustrira podatak da je i uz blago povećanje gabarita smanjen koeficijent otpora zraka sa 0,32 na svega 0,29, što je najbolji rezultat u klasi.

Što se tiče ponude motora, tu su Nijemci još uvijek prilično tajnoviti. Objavili su jedino da će Mercedes-Bez GLE 450 4Matic, kakav je i predstavljen na štandu u Parizu, koristiti kombinaciju 3-litrenog rednog 6-cilindarskog turbobenzinca sa 362 KS i elektormotora sa 21 KS. Snagu će prenositi na sve kotače, a mjenjač je 9-stupanjski automatski, oznake 9G-TRONIC. Za očekivati je da će Mercedes-Benz GLE 350 imati 2-litrenog 4-cilindarskog turbobenzinca, a već nakon salona u Ženevi u ožujku 2019. godine u ponudu će biti uvrštene vatrene izvedbe AMG.

Share this: