Što je sve besplatno u Moskvi tijekom Svjetskog prvenstva ako imate navijačku karticu?


U 11 ruskih gradova tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva ima mnogo kulturnih događanja i zanimljivosti na koje je ulaz slobodan ili povoljniji za navijače s identifikacijskom karticom (FAN ID). Donosimo pregled najzanimljivijih mjesta u Moskvi koja navijače neće udariti po džepu.
Ako ste došli u Moskvu na Svjetsko nogometno prvenstvo i želite iskoristiti vrijeme, s navijačkom identifikacijskom karticom možete dobro upoznati povijest i kulturu ove zemlje besplatno ili s popustom. Identifikacijska navijačka kartica vam otvara vrata u mnoge muzeje i galerije, a također omogućuje potpuno besplatno korištenje gradskog prijevoza u 11 gradova gdje se igraju utakmice. 
Nova Tretjakovska galerija (besplatno)
U Novoj Tretjakovskoj galeriji u ulici Krimski Val (podružnici čuvene Tretjakovske galerije) možete se upoznati s ruskim slikarstvom 20. stoljeća. Tamo je stalno izloženo preko 180 000 eksponata, od krupnih retrospektivnih radova velikih ruskih umjetnika do eksperimentalnih izložbi. Ulaz je potpuno besplatan do 25. srpnja ako imate navijačku karticu.
Ljudi pored instalacije
Muzej suvremene umjetnosti "Garaž" (dvije karte po cijeni jedne)
Vrijedi posjetiti i Muzej suvremene umjetnosti u Parku Gorkog. Od 12. lipnja do 25. srpnja vlasnici ulaznica za utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva mogu dobiti dvije karte po cijeni jedne (500 rubalja/6,8 eura za sve izložbe) i dobiti popust od 15% na vođene obilaske. Nemojte propustiti šansu da posjetite ovo prestižno mjesto gdje su predstavljeni ruski autori, ali i pojedini radovi najboljih svjetskih umjetnika. U ovoj "Garaži" izloženi su radovi njemačkog fotografa Juergena Tellera posvećeni Svjetskom nogometnom prvenstvu, a tu je i izložba "Beskrajni sluh", posvećena istraživanju zvuka na vrlo neobičan način.
Posjetitelji izložbe Takashija Murakamija,
Državni povijesni muzej (popust od 30%)
Ako imate slobodnog vremena razmislite o "putovanju diljem Rusije" u prenesenom smislu, tj. razgledavanju ogromne zbirke Državnog povijesnog muzeja. Tijekom Svjetskog prvenstva navijači mogu posjetiti ovaj muzej i iskoristiti popust od 30%, koji vrijedi i za ulaznice u muzej i katedralu Vasilija Blaženog, u Muzej domovinskog rata 1812. i u odaje boljara iz obitelji Romanov. Pored toga, možete se prijaviti za besplatne obilaske na nekoliko jezika.
Državni povijesni muzej, Moskva
Besplatni muzeji, obilasci i parkovi
Pored popusta za nogometne navijače u pojedinim je moskovskim muzejima svakog mjeseca jedan dan rezerviran za besplatne posjete. Takvi su, primjerice, Muzej kozmonautike, Darwinov muzej, Gogoljeva kuća, Muzej Gulaga i Moskovski muzej suvremene umjetnosti. Treća nedjelja u mjesecu je dan kada je ulaz u spomenute muzeje besplatan.
Besplatno možete posjetiti i Muzej ruske ikone, Bulgakovljevu kuću, izložbu Moskovskog metroa na stanici "Vistavočnaja", Centar suvremene umjetnosti "Vinzavod" i Moskovski državni konzervatorij "P. I. Čajkovski".
Pored toga, gosti mogu besplatno obići Moskvu s vodičem. Grupe kao što su Moscow Free Tours i Moscow Greeter organiziraju svakodnevne besplatne šetnje kroz centar grada. Ti obilasci su vrlo informativni, a ujedno su i odlična prilika da "uhvatite zalet" odmah po dolasku u Moskvu. Osim toga, za navijače su specijalno organizirani obilasci pješice i autobusom za koje se možete prijaviti na specijalnim mobilnim turističkim štandovima u obliku nogometne lopte. Oni se nalaze na Trijumfalnom trgu ("Triumfaljnaja ploščad"), u ulici Arbat (pored stanice metroa "Smolenska"), na početku Nikoljske ulice i pored staklene kupole u Parku "Zarjadje".
Moskva. Prirodni i ambijentalni park
Na kraju krajeva, možete prošetati kroz zelenilo glavnog grada Rusije, tj. posjetiti parkove "Gorki", Sokoljniki, Caričino i VDNH. Tamo se na otvorenom tijekom cijele godine organiziraju sportske aktivnosti i različiti festivali, i stalno se nešto događa, pogotovo za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu. Pojedini restorani u Parku "Gorkog" i Parku umjetnosti "Muzeon" (pored Nove Tretjakovske galerije), kao i u parku "Zarjadje", nude popust od 10% za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva.
Pogledajte i naš popis kulturnih događanja u cijeloj Rusiji koji su posvećeni Svjetskom nogometnom prvenstvu i koje nikako ne treba propustiti.

Share this: