10 Instagram profila ruskih muzeja koje biste definitivno trebali pratiti

Počnite pratiti ove Instagram profile kako biste bili u tijeku s najnovijim izložbama u najboljim kulturnim ustanovama u zemlji.
1. Državna galerija Tretjakov
Državna galerija Tretjakov je glavni muzej nacionalne umjetnosti Rusije; njezina blaga variraju od drevnih ikona do suvremenih umjetničkih djela (Novi Tretjakov). Ovdje su izložene slike od Trojstva Andreja Rubljova do Crnog kvadrata Kazimira Maljeviča. Instagram muzeja prikazuje i umjetnička djela i aktivni društveni život galerije, uključujući posjetitelje, nove izložbe i društvene projekte. Na njemu se objavljuju i kratka predavanja i reklame s ruskim zvijezdama, poput ove u kojoj popularni pjevač Šnur zaranja u Crni kvadrat.
2.  Moskovski muzej suvremene umjetnosti
MMoMA, prvi ruski državni muzej suvremene umjetnosti, ima jedinstvenu zbirku ruskih avangardnih djela 20. stoljeća. Mnoge slike su kupljene na aukcijama i u galerijama u Europi i SAD-u prije no što su se vratile u domovinu. Među njima su djela Marca Chagalla, Natalije Gončarove, Mihaila Larionova i drugih uglednih slikara. Ovaj šaroliki Instagram prikazuje izloške s izložbi suvremenih ruskih i stranih slikara, kao i slike s radionica i programa za kustoste koje MMoMA organizira.
3. Muzej ruskog impresionizma
Ovaj privatni muzej nudi jedinstvenu zbirku slika ruskih impresionista 19. i 20. stoljeća: Serova, Korovina, Kustodijeva, Končalovskog, Polenova, Pimenova, Gerasimova. Na Instagramu ovog muzeja možete pronaći fotografije njihovih slika, zgrada muzeja, posjetitelja, kao i izložbe 'Supruge' - posvećene partnericama poznatih ruskih impresionista.
4. Ermitaž  
Ermitaž je jedan od najvećih i najznačajnijih muzeja na svijetu. Smješten u Sankt-Peterburgu, muzej nudi bogatu i jedinstvenu zbirku likovne i dekorativne umjetnosti. Instagram muzeja je sjajna stvar, čak i ako ga nemate priliku posjetiti: listanjem fotografija ćete se upoznati s najljepšim predmetima zbirki. Ovdje ćete također pronaći kratke meditativne videozapise posvećene muzeju, poput ovoga:
5. Muzej suvremene umjetnosti Garaž
Ovaj je otmjeni muzej suvremene umjetnosti, koji financira ruski tajkun Roman Abramovič, ugled stekao organizacijom izložbi svjetski poznatih suvremenih umjetnika poput Marka Rothka, Marine Abramović, Raymonda Pettibona, Yayoi Kusame i mnogih drugih. Muzej organizira i edukativne programe za odrasle i djecu različite dobi, filmske projekcije, koncerte, performanse i još mnogo toga.
Instagram profil ovog muzeja je jedan od najzanimljivijih na ovom popisu. Za svaku fotografiju nudi objašnjenja na ruskom i engleskom, prikazuje razne predmete Garaža, moderne interijere i posjetitelje. Svakako pogledajte i kratke videozapise s objašnjenjima izložbi, poput ovoga:
6. Državni muzej lijepih umjetnosti Aleksandra Puškina
"Puškin" ima najveću rusku zbirku inozemne umjetnosti od drevnog Egipta i Grčke do početka 21. stoljeća. Zbirka francuske umjetnosti od 19. do 20. stoljeća jedna je od najpoznatijih na svijetu. Muzej na Instagramu objavljuje fotografije najboljih predmeta iz svoje zbirke u romantičnom štihu, poput serije koja prikazuje parove u posjetu muzeju, uključujući i fotografiju jedne prosidbe.
7. Muzej Multimedia Art
U ovom popularnom muzeju možete vidjeti djela čuvenih ruskih i stranih fotografa, kao što su Aleksandar Rodčenko, Annie Leibovitz, Helmut Newton, Henri Cartier-Bresson, Brassay i Nobuyoshi Araki. Svake dvije godine muzej organizira bijenale suvremene fotografije. Muzej ima više od 80 tisuća originalnih otisaka i negativa ruskih fotografa, od kojih se mnogi mogu vidjeti na Instagramu muzeja, poput ove galerije Boris Ignatoviča, pionira sovjetske avangardne fotografije tijekom 1920-ih i 1930-ih:
8. Ruski muzej
Ruski muzej u Sankt-Peterburgu je najveći muzej ruske umjetnosti na svijetu. Zbirka muzeja nudi više od 400 tisuća predmeta i obuhvaća sva povijesna razdoblja i pokrete u rasponu od 1000 godina - od 10. do 21. stoljeća. Ako želite biti u doticaju s klasicima ruske umjetnosti, počnite pratiti ovaj Instagram.
9. Muzej Fabergé 
Jedinstvena zbirka ovog muzeja dekorativnih umjetnosti u Sankt-Peterburgu sastoji se od remek-djela koje je izradio Karl Fabergé i ima više od 4000 izložaka. Ovaj relativno novi muzej je u sjevernoj prijestolnici postao vrlo popularan, a organizira i povremene izložbe. Ako ste ljubitelj prekrasnih predmeta, Instagram ovog muzeja je baš za vas.
10. Muzej moskovskog Kremlja
Muzej moskovskog Kremlja, koji se nalazi u samom srcu glavnog grada Rusije, čuva jedinstveno nasljeđe povijesti, kulture i religije zemlje. Ovdje su izloženi blaga, oklopi, oružje, kućanski predmeti, ikone i slike. Ako se želite upoznati s poviješću i umjetnošću Rusije počevši od jedinstvenih ikona i čuvene Monomahove krune, počnite pratiti ovaj Instagram profil.

Share this: