Conciergerie,Pariz


Pariška Conciergerie nalazi se u zapadnom dijelu pariškog otoka Île de la Cité u 1. arondismanu. Pripada dijelu Palais de la Cité, čiji noviji dijelovi danas služe kao Palača pravde i od 1914. godine je otvorena za posjetitelje.


Početkom 9. stoljeća na području Île de la Cité, koje je tada bilo središte srednjevjekovnog Pariza, nalazile su se rezidencije vladara Odoa, kralja Zapadne Franačke koji je imao rezidenciju i kraljevsku palaču na samom otoku.
Nakon njega tu je dom našao i  Hugo, kralj Francuske, koji je ovdje proglasio kraljevsku upravu (curia regis). 1358. godine za vrijeme Žakerije, dolazi do napada trupa pod zapovjedništvom Étiennea Marcela na Palais de la Cité. Zbog nesigurnosti i posljedica napada, kraljevska obitelj Karla V, kralja Francuske seli se u Palaču pravde

Drugi dijelovi palače postali su tada sjedište kraljevskih upravitelja tzv. concierge, te od tada palača nosi svoje ime. 

Za vrijeme Francuske revolucije, Conciergerie je služila kao zatvor za oko 1200 zatvorenika. 
Od 2. travnja 1793. do 31.svibnja 1795. godine u palači je bilo sjedište revolucionarnog tribunala, za čije je vrijeme oko 2600 ljudi bilo osuđeno na smrt. 
Poznatiji zatvorenici bili su :
Marija Antoaneta
Marie-Jeanne Dubarry
Georges Danton i 
Maximilien de Robespierre. 
Kao i a i mnogih drugi istaknuti revolucionari tijekom godina terora.
Nakon restauracije Francuske u palači je bio zatvoren i poslije car Napoleon III.

Share this: