Chateau of Vincennes

Grad Vincennes je, u stvari, jedno prekrasno istočno predgrađe Pariza, do kojeg smo došli direktno metro linijom br. 1.
Sva Pariška predgrađa su nekakva priča za sebe, veličine kao manji gradovi u Hrvatskoj - imate osjećaj kad prijeđete zonu, da ste doslovce u drugom gradu; ali Vincennes me se posebno dojmio - osim još dva zapadna predgrađa - iz razloga što jednostavno osjećate da ste u Parizu. A opet, znate da niste.
Centralni dio (ujedno i turistički) zauzima dvorac koji je nekad bio kraljevska rezidencija. I to Philippe III ( 1274) i Philippe IV (in 1284),u Vincennes su umrli Louis X (1316), Philippe V (1322) i Charles IV (1328).U njemu je 1422. godine umro i Engleski kralj Henri V. - a da bi olakšali pripreme za prijevoz do Engleske, pazite ovo: skuhali su njegovo tijelo u kuhinji ovog dvorca.Ostatke kuhinje smo dakao posjetili.Henrik je u Engleskoj..
A sada o dvorcu malo (u kojem se nalaze i muzej vojnih oznaka i muzej dvoraca - a kula zamka je najviša u Europi) i izgleda kao da će iz njega svaki čas izaći Zlatokosa,hehe
U sklopu kompleksa je i gotička kapelica, bolje rečeno - kapelurina :) zapravo crkva za naše pojmove.
Gradnja je započeta u 12. stoljeću i marljivo do-, raz- i pregrađivan do pretprošlog (a malo i prošlog) stoljeća, i doista je bio kraljevski dvorac. Danas glavnu kulu učvršćuju (vrlo temeljitim radovima iznutra). 
Dvorac i susjednu 'utvrdu' (prije veliku vojarnu) drži ministarstvo obrane.Poznat je i po riječima Generala Daumesnil a : "I shall surrender Vincennes when I get my leg back" ili ti "Je rendrai Vincennes quand on me rendra ma jambe" Inače imao je drvenu nogu,a sve u predvečerje bitke naroda kada šesta koalicija kreće na Paris.

                                                                           


Dvorac je bio i državni zatvor jedno vrijeme.A sa daleko najpoznatijim zatvorenicima marquisom de Sade, Diderot, Mirabeau, a najpoznatiji svakako Jean Henri Latude.
Ono što mi se manje svidjelo (ali nismo imali vremena gledati posebno,jer smo slučajno završili tamo,čekao nas Louvre i Hamurabijeva ploča) je dio - valjda priručne zgrade - ali su me u tom trenutku tako podsjetile na nekakav logor, ne mogu si pomoći. Nije ni čudo da je Napoleon u svoje vrijeme dvorac pretvorio u arsenal, a kasnije i u tvrđavu,valjda ni njemu to nije bilo se svidjelo.

Ali, ono po čemu je Vincennes još poznat, to je Cvjetni park i jezero. Napoleon III. je taj park darovao Parizu kao javni park, a njegov arhitekt Hausmann (onaj što je napravio skoro cijeli novi grad) je dodao jezera i kaskade. Od Cvjetnice do kraja svibnja u ovom parku traje najveće zabavište u Francuskoj, a ima i zvjerinjak.





Share this: