Novi Zeland ukida gotovo sva ograničenja u vezi s koronom

Posjetitelji Novog Zelanda više se neće morati cijepiti protiv koronavirusa, objavila je premijerka Jacinda Ardern. Ukinuti će se i obveza nošenja maske, osim u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za njegu starijih osoba.


Foto:Gettyimeges

"Vrijeme je da okrenemo stranicu u našem upravljanju covidom-19 i živimo bez izvanrednih mjera koje smo ranije koristili”, rekla je Ardern.

Ardern: Današnji dan označava prekretnicu u našem upravljanju covid krizom

Ova zemlja je u ožujku 2020. zatvorila granice za gotovo sve, a ponovo ih je u potpunosti otvorila u srpnju. Ardern je rekla da više neće biti obavezno testiranje turista po dolasku u zemlju i petog dana boravka.

"Današnji dan označava prekretnicu u našem upravljanju krizom uzrokovanom covidom-19. Napokon možemo reći da je period u kojem je koronavirus diktirao što se događa u našim životima gotov, ponovno uzimamo kontrolu u svoje ruke", kazala je Ardern.

Ostale promjene, koje na snagu stupaju od 23:59 sati u ponedjeljak, uključuju samo obvezu sedmodnevne izolacije za one koji su pozitivni na covid-19. Kontakti u kućanstvu više se neće morati izolirati, već će se svakodnevno testirati, rekla je Ardern.

Novi Zeland je za vrijeme trajanja pandemije vodio kampanju nulte tolerancije na koronavirus pa je u ožujku 2020. i kolovozu 2021. zbog pojave varijanti delta i omikron uvedena karantena diljem države

Novi Zeland, zemlja od oko 5 milijuna stanovnika, od početka pandemije je prijavila više od 1.7 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je gotovo 2000 rezultiralo smrtnim ishodom.(Hina)

Share this: