Misterij čovjeka sa željeznom maskom


Jedna je to od onih priča koje vam se čine poput izmišljotine, no povjesničari su se poprilično potrudili i čak dokazali kako je taj čovjek bio stvaran.
Upravo smo to i saznali prilikom posjeta Cannesu od našeg vodića po Cannesu Chantal Jackle.




Ova tajna koja živi više od 350 godina i dalje pobuđuje zanimanje povjesničara i inspirira mnoge pisce i filmaše. Priča je to o Čovjeku sa željeznom maskom. Film u kojem glumi Leonardo DiCaprio i djelo Alexandre Dumasa samo su neka djela koja se ovom misterijom bave. Sigurno je da je Čovjek sa željeznom maskom bio stvarna osoba, a tijekom stoljeća mnogi su povjesničari i autori pokušali odgovoriti na pitanje, tko je taj čovjek bio. Neki će reći da je to bio brat Luja XIV, ili možda njegov sin, dok neki vjeruju da je to bio engleski plemić.


Zatvor na otoku Île Sainte-Marguerite, ćelije čovjeka sa maskom

Priča se da je tijekom vladavine kralja Luja XIV. ovaj čovjek bio zatočen u Bastillei i drugim francuskim zatvorima, desetljećima, do svoje smrti 1703. godine. Godinama je njegov identitet nepoznat  kao i razlog zašto je bio u zatvoru. No ono što je još zanimljivije je da nitko nikada nije vidio njegovo lice, jer je ovaj zagonetni čovjek nosio masku preko svog lica, piše The Vintage News. Voltaire koji je u zatvoru bio 1717. godine, tvrdio je kako je taj čovjek željeznu masku nosio od 1661. godine a po njegovoj knjizi Questions sur l’Encyclopédie, bio je to izvanbračni brat Luja XIV. 





S druge pak strane Alexandre Dumas tvrdio je kako je je to bio njegov brat blizanac, legitimni kralj Francuske i rođen nekoliko minuta prije Lija XIV. Niz je teorija o tome tko bi to mogao biti, pa čak i francuski general, talijanski diplomata, komediograf Molièrea, otac Luja XIV, sobar itd. Najstariji podaci datiraju do 1669. godine kada je markiz de Louvois poslao pismo guverneru zatvora Pignerol, Benigne Dauvergne de Saint-Marsu, u kojem ga je obavijestio da će se zatvorenik po imenu Eustache Dauger prebaciti u zatvor Pignerol.


Zatvor na otoku Île Sainte-Marguerite, ulazna vrate zatvorske ćelija čovjeka sa maskom

Prema mnogim povjesničarima upravo je on naj bolji odgovor na pitanje tko je bio čovjek sa željeznom maskom. Tvrdi to i profesor povijesti na Sveučilištu Kalifornija Paul Sonnino. "Ozbiljni povjesničari odavno su odbacili teoriju koju su proslavili Voltaire i Dumas o bratu blizancu. Slažu se kako je upravo on nosio masku, ali ne željeznu, već baršunastu. I sigurni su kako je bio sobar, no nisu sigurni čiji i zašto je bio zatvoren 30 godina", napisao je Sonnino. U svojoj knjizi The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story Sonnino tvrdi kako je Eustache Dauger bio sobar kardinala Mazarina, glavnog francuskog ministra, koji je uspio prikupiti veliko bogatstvo tijekom godina a kako piše Sonnino, sobar je vjerovao da je on dio tog novca ukrao. "Sigurno se izlajao krivoj osobi, a kad su ga uhitili rekli su mu da će ga ubiti ako bilo kome otkrije svoj identitet", kaže Sonnino.

Share this: