Spomenik Williamu Charlesu Fredericku Groveru-Williamsu u Monaku

William Charles Frederick Grover-Williams (rođen William Charles Frederick Grover , 16. siječnja 1903. - veljače ili ožujka 1945.),  također poznat kao "W Williams" , bio je vozač automobilskih utrka Grand Prixa i specijalni agent koji je radio za posebne operacije izvršne (SOE) unutar Francuske.Organizirao je i koordinirao mrežu Kestena . Nacisti su ga zarobili i pogubili.




Do 1926. Grover-Williams započeo se utrkivati u ​​Bugatti utrkama po Francuskoj, koristeći pseudonim "W Williams", koji ulazi u Grand Prix de Provence u Miramasima i na Rally Monte Carlo. Osvojio je Veliku Nagradu Francuske 1928. godine, ponovivši to 1929. godine. iste godine,  vozeći Bugatti 35B, obojen u ono što će postati poznato kao "britanska trkačka zelena", osvojio je  prvu Veliku Nagradu Monaka - Grand Prix Monaco, pobijedivši omiljeni Mercedes velikog njemačkog vozača Rudolfa Caracciola. 




Grover-Williams i njegova supruga održavali su dom u modernom kvartu Pariza, istovremeno posjedujući veliku kuću u turističkom gradu La Baule, Pays de la Loire, na Biskajskom zaljevu, koja je bla dom jednogodišnje utrke Grand Prix a. 1931. osvojio je Grand Prix Belgije na Spa-Francorchampsu. Također je tri godine zaredom (1931. do 1933.) osvojio Grand Prix de la Baule. Tada je karijera završila, a do kraja tridesetih godina nije se utrkivao.

Share this: