APPLE PREDSTAVIO IPADOS – VRHUNSKI TABLET DOBILI PREGRŠT NOVOSTI!

Koliko god neki bili skeptični prema Appleu te kritizirali njihove poslovne poteze i krajnje proizvode, sigurno je da im se ne može oduzeti titula proizvođača najboljih tableta na svijetu. iPadi su već godinama ispred bilo kakve konkurencije i svojim hardverom, i svojim softverom. Dok je podrška aplikacija na iOS-u za iPade bila odlična te nudila znatno bolje sučelje nego što je ona na Android tabletima,no sam iOS i nije bio najbolje prilagođen većim zaslonima. Apple je zbog toga predstavio iPadOS – zbog kojeg su vrhunski tableti postali još korisnijima.
Sam početni zaslon na iOS-u je podsjećao na ogromni iPhone te mu prostor i nije bio najbolje iskorišten. Zato iPadOS donosi iskustvo koje je znatno bliže onomu kod računala. iPadOS pored ikona aplikacija nudi i podršku za prikaz widgeta na početnom zaslonu čime postaje znatno korisniji.
Multitasking je doživio procvat već i na prethodnoj verziji iOS-a, ali iPadOS će to još znatno poboljšati. Aplikacije i dalje možete „povući“ sa strane u manje prozore, a novost je i to što možete pokrenuti više instanci iste aplikacije (npr. dvije aplikacije za pisanje te prebacivati stvari iz jedne u drugu). Za potpunu snagu multitaskinga ćete morati naučiti pregršt novih gesti, ali s vremenom ćete imati potencijal za stvarni multitasking, baš kao i na računalu.
Kako je posljednja varijanta iPad Pro modela već imala USB-C utor, mnogi su se žalili što se na iOS-u nije mogao na njega priključiti USB stick te tako prebacivati podatke. iPadOS donosi podršku i za USB-C memory stickove, a nekada poslije će u standardnoj „Files“ aplikaciji dobiti podršku i za čitanje .zip arhiva.
Safari, kao zadani internet preglednik (i jedini čiji web-rendering pokretač možete koristiti na Apple proizvodima unatoč instaliranim drugim preglednicima) je dobio zaseban upravitelj preuzimanja te preko 30 tipkovničkih kratica što će iPade dodatno približiti laptopima.
Kopiranje i lijepljenje datoteka,teksta,slika i slično se obavlja preko novih gesti s tri prsta, a na sličan način se čini i „Undo“ funkcija u cijelom sustavu. Čak je i Apple Pencil (olovka) dobila nadogradnju u iPadOS-u te je Apple uspio spustiti kašnjenje (latenciju) s 20ms na samo 9ms po čemu će uz 120Hz zaslon novih iPad-a i ekstremno brz i fluidan sustav pisanje olovkom činiti nevjerojatnim.
Iako Android tablete prvenstveno niz brdo vuče nedostatak podrške aplikacija drugih proizvođača (Facebook, Microsoft, Adobe…), teško da će s obzirom na zasluženi manjak popularnosti Android tableti ikada sustići Appleove, bar s trenutnim sustavom. Fenomenalan hardver uz novi iPadOS softver će dodatno otežati utrku Android konkurenciji pa nas zanima ima li Google odgovor na ovo.

Share this: