Na današnji dan rođena je legenda o kišnom čovjeku

Na današnji dan prije 34 godine staza u Estorilu bila je domaćin druge utrke Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1.
Već je trening za VN Portugala 1985. godine nagovijestio veliki događaj. 



Tada nepoznati Brazilac Ayrton Senna, vozač Lotus-Renaulta, ostvario je najbolju startnu poziciju, a prvu od mnogih u svojoj karijeri.



Podsjetimo se sezonu ranije Senna je oduševio sjajnim nastupima u tada poprilično slabašnom i nekonkurentnom Tolemanu i već tada bi zapravo zabilježio svoju prvu pobjedu da  zbog kiše nije bila prekinuta utrka u Monte Carlu 1984. godine, upravo u trenutku kada je dostigao lidera Alaina Prosta.
Zapravo je bio prvi no zbog pravila zadnjeg kruga prije zaustavljanja utrke je završio drugi,pošto je Prosta prestigao u krugu koji je prekinut( neki i danas tvrde da je zato i prekinut).



Punih 11 mjeseci je 25-godišnji Brazilac čekao na trenutak osvete i dočekao ga je tog 21. travnja 1985.
Kada su se nad Estorilom nadvili kišni oblaci, bolji poznavaoci zbivanja znali su tko je neosporni favorit. Senna je na startu utrke zadržao prvu poziciju iz kvalifikacija, a onda prednost povećavao, povećavao… Nakon 10. kruga Senna je imao 13 sekundi prednosti, nakon 20. kruga čak nevjerojatnih pola minuta.
Dok su se konkurenti "klizali", izlijetali,  crni Sennin Lotus je na vlažnoj stazi plesao neki svoji ples a koji će ga kroz burnu karijeru pratiti kao neponovljiv do današnjih dana. 
Na kraju utrke pobjednik je prvi put u karijeri bio Ayrton Senna! 



Na cilju i kraju utrke je ostvario prednost od minute i dvije sekunde nad drugoplasiranim Micheleom Alboretom (Ferrari) koji je jedini ostao u istom krugu s čudesnim Brazilcem.




Share this: