AVENIJA BAOBABA, MADAGASKAR

Avenija Baobaba, također poznata i kao Aleja Baobaba, se nalazi na Madagaskaru, ali slični prizori se mogu vidjeti u još nekoliko dijelova Afrike.  Ovaj krajolik privlači putnike iz cijelog svijeta, što ga čini jednim od najposjećenijih lokacija u regiji, a od 2007. godine zvanično je postao i prvi nacionalni spomenik Madagaskara.
Ovdje, desetine stabala visokih i preko 30 metara okružuju staru usku prašnjavu cestu. Lokalno poznata kao renala (‘Majka šume”), ova stabla pripadaju najvišim baobabima na svijetu: Adansonia grandidieri, nazvana po francuskim botaničarima iz 19. stoljeća, Michelu Adansonu i Alfredu Grandidieru.
Avenija je često krcata turistima tokom zalaska Sunca, kao i brojnim fotografima koji žele da zabliježe ovaj veličanstveni trenutak. Regijom uvijek odjekuju pjesme lokalne djece koja prodaju dinje i voće baobaba, kao i one koja nude raznoliko cvijeće u zamjenu za slatkiše.
Avenija Baobaba nije prirodna tvorevina. Iako su stabla izrasla sama, okolni krajolik su oblikovali ljudi koji su u procesu uništili na stotine stabala. Ipak, neki baobabi su pošteđeni, ili su čak i slučajno preživjeli velike požare koje su izazvali ljudi, a oni su danas samo podsjetnik na veličanstvenu šumu koja je ovdje nekada bila.

Share this: