VODENA PALAČA TIRTA GANGA

Tirta Gangga doslovno znači Voda iz Gangesa i odnosi se na vodenu palaču (ili kako je neki zovu – Kraljevski Vrt) izgrađenu u istoimenom selu u Indoneziji, Bali.
Gradnja vrtova je počela 1948. godine, na čelu sa posljednjim Radžom od Karangasema (pod nizozemskom kolonijalnom vladavinom). Vrt (vodena palača) je izgrađen iz čiste ljubavi, a rađa se često mogao vidjeti kako prlja ruke i gradi vrtove zajedno sa lokalnim radnicima, stvarajući pažljivo uređeni vrt od grubih padina koje se nalaze oko svetog prirodnog izvora.
U Veljači 1963. godine desila se strašna nesreća i izgradnja vodene palače je potpuno stala. Na planini Agung je izbila strašna erupcija vulkana, a potresi i pepeo su devastirali vrtove i ubili sve biljke i drveće. U toku erupcije svi su morali napustiti ovu lokaciju, a kada su se vratili, vrtovi su bili opljačkani, a biljke mrtve i prekrivene pepelom. Narednih 15 godina Vodena palača je pala u zaborav.
Ambiciozni projekt restauracije počeo je 1979. godine, a započeo ga je unuk Radže od Karangasema i nastavio sve dok vrtovi nisu vratili svoju bivšu slavu.





Share this: