Francuski poljubac !

Francuzi ne samo da su „izumili“ čuveni francuski poljubac, nego su i običaj ljubljenja u obraz podigli na sasvim novu razinu. Reći „dobar dan“ u Francuskoj nije tako lako. Ne možete samo reći „bok“ ili „dobar dan“ i neodređeno mahnuti rukom ili se rukovati. U Francuskoj morate znati koliko ćete puta poljubiti svog sugovornika i ovom se običaju posvećuje posebna pozornost, a mijenja se od regije do regije.

Poljubac u obraz društveni je običaj kojim se Francuzi služe prilikom pozdravljanja, ali je i snažan znak lokalne pripadnosti. Broj poljubaca ponekad će otkriti iz kojeg dijela Francuske osoba dolazi i stoga je očuvanje tog starog običaja Francuzima doista važno. 
U Bretanji će vas poljubiti samo jednomu jednom dijelu Provanse izmjenjuju se dva poljupcadok tri poljupca prevladavaju na području Centralnog masivaNa sjeveru Francuske čvrsto se drže pravila o dva poljupca, ali krenete li južno prema Parizu, u nekim će vas departmanima Francuzi poljubiti čak četiri puta.

U francuskoj prijestolnici stvari su još zamršenije.
U departmanu Seine-Saint-Denis, predgrađu Pariza, ljubit ćete se četiri puta, a u samome Parizu dva.
Broj poljubaca u obraz koji se daju prilikom svakodnevnog pozdravljanja ne ovisi samo o regiji u kojoj se nalazite, nego i o pripadnosti određenoj društevnoj klasi. Pripadnici viših klasa prilikom izmjene poljubaca sa sugovornikom daju tek naznaku poljupca, jedva dodirujući obraze. Isto je i u službenim odnosima. U obitelji i među prijateljima svi se međusobno ljube. Kolege se također smiju ljubiti, ali nije prihvatljivo poljubiti šefa ili nekoga tko je više rangiran na hijerarskijoj ljestvici, osim ako ta osoba sama ne inicira poljubac. Kada dođete na druženje s prijateljima ili obitelji normalno je ići od osobe do osobe i izljubiti sve prisutne.

Lijevi ili desni obraz ? S koje strane krenuti ?
Po ovom pitanju i Francuzi su često u dilemi. U nekim regijama počinje se s desnim, a u nekima s lijevim obrazom, ali to su već finese, čak i za Francuze.
Kada stignete na odredište brzo ćete pohvatati broj poljubaca, a nakon eventualne početne nelagode, ljubit ćete se sa svima i automatski imati osjećaj veće bliskosti i biti otvoreniji za razgovor.
A možete i baciti oko na ovu kartu gdje točno piše koliko se puta Francuzi ljube u svakom departmanu: http://www.combiendebises.com/

Share this: