5 NAJSTRAŠNIJIH PJEŠAČKIH MOSTOVA NA SVIJETU

Strah od visine može biti sasvim dovoljan razlog da nikada ne pređete jedan od ovih mostova, a ako kojim slučajem patite od gephyrophobije, ili anksioznog poremećaja izazvanim strahom od mostova, onda definitivno nikada nećete saznati da li je trava zaista zelenija na drugoj strani.
Predstavljamo vam 5 najstrašnijih mostova na svijetu koji će izazvati vrtoglavicu i najhrabrijim među nama…

5. Triftsee jezero, Švicarska

Ako se bojite visine sigurno ćete pokušati na sve načine zaobići most koji vas vodi na drugu stranu Triftsee jezera u Švicarskoj. Most je dugačak oko 170 metara, visok oko 100 metara, i najduži je pješački viseći most na Alpama.
Most je izgrađen 2004. godine, a rekonstruisan 2009. godine. Triftsee jezero privuče oko 20.000 turista svake godine, a nije nam poznato koliko njih se usudi preći ovaj most.

4. Sarawak, Borneo

Na prvi pogled, ovaj most će vjerovatno izazvati strah i paniku i kod najhrabrijih, ali ako ga malo bolje pogledate – onda ćete ga se bojati još više! Most je napravljen od bambusa uvezanog konopcem i žicom, a dovoljno je jak da izdrži samo dvije osobe.
Konstrukciju, koja nam može izgledati poprilično nesigurnom, redovno održavaju i popravljaju lokalni stanovnici. I da – kada kročite na most možete dobiti i morsku bolest – jer se most ljulja lijevo-desno i stvara osjećaj kao da se bespomoćni nalazite na loše konstruisanom splavu usred strašne morske oluje.

3. Most na Braldu rijeci, Pakistan

Ako vam se ne sviđa ideja o prelasku mosta od bambusa, onda vam se vjerojatno neće svidjeti ni ova.
Most vas vodi preko bijesne rijeke Braldu, Pakistan, i napravljen je od isprepletene loze. Loša vijest za klaustrofobične – kada ga prelazite, most se sužava i ‘propada’ pod težinom.

2. Titlis Cliff Walk, Švicarska

Još jedan most nam dolazi iz švicarske, a za razliku od Triftsee mosta, ovaj je najviši most na Alpama, i već je i prozvan ‘najstrašnijim mostom na svijetu’.
Pored toga što je najviši na Alpama, ovaj most je i najviši viseći most u Evropi – koji se nalazi na nevjerovatnih 2.743 metara nadmorske visine. Most je širok oko 1 metar, a dugačak oko 100 metara.

1. Hunza Rijeka, Pakistan

Ovaj most, koji vas vodi preko Hunza rijeke, je možda i jedan od najstrašnijih u cijelom svijetu. Ako se slučajno okliznete – ne postoji ništa što će vam zaustaviti pad.
Most se nalazi u blizini sela Hussaini u sjevernom Pakistanu, a u vjetrovitim danima prelazak preko njega je jedno od najstrašnijih iskustava koje možete doživiti. Originalni most je uništila velika poplava 2010. godine, a sada je od njega ostalo samo nekoliko dasaka koje vise na konopcu. Ako želite preći na drugu stranu – ovaj most vam je jedina opcija. 

Share this: