DOMUS DE JANAS – PRAPOVIJESNE PEĆINSKE GROBNICE U SARDINIJI

Drevna kultura Ozieri izgradila je ove grobnice, koje su ostale netaknute do današnjeg dana, između 3.400 i 2.700 godina prije nove ere. Domus de Janas grobnice na mediteranskom otoku Sardiniji služile su kao lokacije za raskošne pogrebne rituale.
Poznate su po svom nadimku “kuće vila”, koji su dobile od kasnijih generacija koje su mislile da su ovi otvori u stijenama domovi čarobnih stvorenja.
Iako ih danas uglavnom koriste pastiri kao skloništa za ovce, špilje urezane u stijene planine su nekada bile bogato ukrašene crvenom bojom i glavama bikova, što predstavlja mušku plodnost i regeneraciju. Nejasni obrisi rogova i spiralnih crteža i dalje su ostali na zidovima nekih grobnica.
Širom otoka, nalazi se oko 2.000 grobnica, neke kao pojedinačne komore, dok su druge ekstravagantne nekropole sa više prostorija. U mreži grobnica postoje i komore koje su predstavljale domove, sa lažnim vratima koja se ne mogu otvoriti. Lažna vrata u tami su predstavljala podjelu između živih i mrtvih.
Ukoliko ste jedan od onih radoznalih umova, željnih istraživanja, posjeta Domus de Janasu je definitivno nešto što trebate uvrstiti na svoju listu.




Share this: